Jubler over verdensrekorden

Kristijan Curavic (26) kollapset og ble sendt på sykehus etter verdensrekorddykket på 45 meter i Bunnefjorden i dag. - Jeg gir meg ikke nå, sier han fra sykesenga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Dagbladets reportasje om Kristijans forberedelser.

  Klokka 13.00 startet verdensrekordforsøket. Klarte 26-åringen å dykke 45 meter under isen i Bunnefjorden, ville han sette verdensrekord. Og komme inn i Guinnes rekordbok. Men fridykket gikk ikke som planlagt.

  Kristijan dykket 45 meter og hentet taggen som bekreftet at rekorden var satt. Dramatikken skjedde i det 26-åringen kom opp av vannet.

  - Han besvimte i det han kom til overflaten. Vi fikk gitt ham oksygen, og etter 20-30 sekunder forsvant blåfargen på leppene, forteller teamleder Steinar Flåtteng til Dagbladet.no.

  Full jubel


  Kristijan ble sendt til Ullevål sykehus, hvor han fikk diagnosen «nær drukning». Dette er ikke så alvorlig som det høres ut: Han puster sjøl, og har ikke fått noen alvorlige skader. Verdensmesteren må likevel ligge på Ullevål sykehus i natt til observasjon.

  Teamleder Steinar Flåtteng besøkte fridykkeren på sykehuset. Der møtte han en svært så fornøyd verdensmester.

  - Da jeg viste fram taggen kom det et kraftig «Yes!!» fra Kristijan og han var ved godt humør, sier Flåtteng til Dagbladet.no i kveld.

  26-åringen sier videre at han med dagens dramatiske fridykk har fått seg en lærdom han skal ta med seg i fortsettelsen.

  - Han vil helt sikkert ikke gi seg etter dette. Dette er jobben hans. Men han tar hendelsen seriøst, sier teamlederen.

  Teamet skal i kveld ut og gå gjennom dagens dykk. Her ville gjerne den nybakte verdensrekordholderen være med.

  - Men det fikk han ikke lov til. Han skal være på sykehuset til observasjon over natta, forklarer Flåtteng.

  Verdensrekord


  Kaoset hersket like etter at 26-åringen hadde unnagjort fridykket. Jubelbrølet da Curavic kom over vannflaten med en plate som viste at han hadde vært 45 meter dypt, ble kortvarig. Fridykkeren segnet om - og pustet ikke. Han klarte heller ikke å levere taggen fra seg.

  - Dykket er nødt til å bli godkjent. Han løfta taggen opp over overflaten. Da er verdensrekorden grei, forklarer Flåtteng i kveld.

  - Helt i grenseland


  500-600 personer møtte opp ved Kjærnes brygge i Bunnefjorden for å overvære rekordforsøket. Fridykkeren fikk en form for CO2-forgiftning under dykket. Han måtte ha oksygenhjelp straks han kom til overflaten og ble sendt til Ullevål sykehus for observasjon.

  - Han klarte å gå ned til 45 meter, så det gikk som vi hadde håpet på. Men det er klart at avslutningen ga en demper på resultatet. Han var helt i grenselandet i dag, forteller teamleder Flåtteng til Dagbladet.no.

  Klar over faren


  Kristijan Curavic har drevet med fridykking i ti år. Ifølge teamleder Flåtteng, trener han 8-10 timer daglig - seks dager i uka.

  - Vi hadde full kontroll over situasjonen. 18 dykkere var plassert i vannet hvor Curavic fridykket. De stod klare til å redde ham hvis noe skulle skje. Vi er alle klar over faresituasjonen i idretten, men vi gjør alt for å drive på en forsvarlig måte, sier Flåtteng.

<B>I GRENSELAND:</B> Kristijan Curavics verdensrekordforsøk i fridykk var helt i grenseland. Men 26-åringen klarte å gå 45 meter ned i Bunnefjorden.
<B>BESVIMTE:</B> Fridykker Kristijan Curavic kollapset da han kom til overflaten etter dagens fridykk. Det holdt likevel til verdensrekord.