Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jublet etter terroraksjonene

Videobåndet skal vise en jublende Osama bin Laden som forteller at han slo på radioen på forhånd for å få med seg dekningen av terrorangrepene 11. september i år. Men president George W. Bush har ikke bestemt seg for om videofilmen skal offentliggjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håper å ta bin Laden i dag

CNN melder at 40 minutter med amatørvideo viser en feirende Osama bin Laden, sittende på puter i et rom. Her forteller han at han slo på radioen før terrorangrepene, for å få med seg mediadekningen av dem.

Videoopptaket skal være av så dårlig kvalitet at de amerikanske myndighetene kvier seg for å offentliggjøre dem. De frykter at troverdigheten til båndene skal bli bestridt, men stemmen på båndet skal være sammenlignet med Osama bin Laden stemme, og ekspertene mener det er han som snakker.

På videopptaket skal bin Laden si at han var overrasket over hvor stor skade de to flyene gjorde, og han skal ha spøkt med at ikke alle de 19 flykaprerne visste hva de var med på. De skal ha trodd det dreide seg om en vanlig flykapring.

Vurderer å frigi opptakene

Videobåndene skal være funnet i Pakistan, men det er ikke kjent hvor eller hos hvem, og det er heller ikke kjent hvem som sto bak kamera.

Amerikanske myndigheter sier de vil gi denne informasjonen dersom båndene frigis, melder CNN.

- Presidenten vil dele så mye som mulig og la folk vurdere selv, sier en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Videobåndet skal være fra Kandahar, og president Bush har selv sett igjennom video. Det skal nå være opp til president Bush alene å avgjøre om båndene skal frigis.

Bush-administrasjonen har bedt tv-stasjoner om å ikke offentliggjøre opptak med bin Laden av frykt for at han skal sende ut kodede meldinger til terrorist-celler, men frykten for at dette skal være tilfellet med dette opptaket er liten. Videoopptaket virker ikke som det er regissert på noen måte.

Det som taler mot at Bush offentliggjør videobåndene er at de ikke ønsker å la Osama bin Laden få komme til orde i amerikanske medier.

JUBLET: Foreløpig får ikke du se videobåndene som angivelig skal vise en jublende Osama bin Laden.Foto: SCANPIX/AP

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!