Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jublet for Abbas

En jublende Mahmoud Abbas ga Yassir Arafat æren for sin overveldende valgseier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): -  Vi dediserer denne seieren til vår brors sjel, martyren Yassir Arafat og til alle palestinere, sa Abbas i går, nær Arafats grav i Ramallah.

De siste valgdagsmålingene i går tydet på at Abbas fikk nærmere 70 prosent av stemmene. Et slikt resultat vil være tilstrekkelig til at han nå kan påberope seg et demokratisk mandat til å gjennomføre fredsforhandlinger.

Problemer 

Rundt 66 prosent av palestinerne møtte opp for å gi sin stemme, noe som var flere enn ventet. Valglokalene stengte klokka 21.00 lokal tid, to timer seinere enn planlagt på grunn av problemer med valgavviklingen.

-  Vi har hatt vanskelige forhold, spesielt i Jerusalem, selv om reiserestriksjonene lettet noe ut over dagen, sier Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, som var i Palestina som uavhengig observatør.

BBC rapporterte om kaotiske scener ved et av valglokalene i Øst-Jerusalem, der velgere klaget over at israelske myndigheter ikke tillot dem å stemme, til tross for at de var behørig registrert av den sentrale palestinske valgkommisjonen. En valgobservatør sier til BBC at mer enn 500 velgere var blitt avvist. Ved et valglokale i Ramallah på Vestbredden avfyrte fem væpnede palestinere skudd i lufta i sinne over at noen navn var utelatt fra valglistene.

- Veiskille
-  Den minste jihad er nå over, men den største ligger foran oss, sa Abbas om målet om å få slutt på fire år med vold.

Valgseieren blir sett på som en ny sjanse for fredssamtaler.

VILL FEIRING:  Palestinerne håper på ei lysere framtid med Mahmoud Abbas som president. I går natt kjørte støttespillerne hans i rundt i gatene og jublet. Foto: AP/Scanpix
VILL FEIRING: Palestinerne håper på ei lysere framtid med Mahmoud Abbas som president. I går natt kjørte støttespillerne hans i rundt i gatene og jublet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Valgresultatet gjør at palestinerne nå på ny får en leder som har den nødvendige autoritet til å lede det palestinske folk, til å reformere den palestinske selvstyremyndigheten og forene sikkerhetsstyrkene. Slik kan man få skikk på korrupsjon, og skikk på aktiviteten til militser utenfor selvstyremyndighetenes kontroll. Og man vil her også få en kraftfull forhandlingspartner med Israel som står på et ikkevoldsprogram, i motsetning til det tidligere regimet, sier Terje Rød-Larsen til Dagbladet.

-  Mahmoud Abbas har de siste ti åra konsekvent stått for en ikkevoldslinje, og det er en linje som presidenten nå vil stå for. Så dette vil være et veiskille i palestinsk historie og i fredsprosessen.

Fram til nyttår var Rød-Larsen FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten.

USAs president, George W. Bush, mener at valget var et viktig steg i retning av en palestinsk stat.

Rød-Larsen ser for seg to «sannhetens øyeblikk» i 2005.

-  Det første er den israelske tilbaketrekningen fra Gaza, som må samordnes med Abbas, den palestinske selvstyremyndigheten og det internasjonale samfunnet. Det andre er om Abbas vil være i stand til å holde tilbake volden, og om Israel er villig til å gå til forhandlingsbordet for å diskutere dannelsen av en palestinsk stat.

Drept 

I avisa Observer antyder talsmenn for Hamas, som ikke deltok i valget, at de kan gå med på en lengre våpenhvile etter en periode med mange angrep.

Valgdagen ble en israelsk soldat drept i et Hizbollah-angrep ved grenseområdene ved Shebaa Farms i Libanon.

I skuddvekslingen som fulgte, ble et Hizbollah-medlem og en fransk FN-soldat drept.

SEIERHERREN: Palestinas neste president, Mahmoud Abbas, feirer seieren i Ramallah.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media