Jublet for seier - frykter krise

JAKARTA (Dagbladet): Mens hundretusener av mennesker jublet i Taipeis gater i natt, sto Kinas og Taiwans militære styrker fremdeles mot hverandre i høyeste beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge parter er forberedt på det verste etter at uavhengighetsforkjemperen Chen Shui-bian (49) er blitt Taiwans nye president. Men den akutte faren for krig er mindre enn frykten for en ny økonomisk krise.

Mannen som gjennom en aggressiv valgkamp yndet å kle seg ut vekselvis som James Bond og Supermann, har levert et valgresultat som er en knyttneve i fjeset på Kinas herskere.

- Dette er Taiwans skritt mot demokrati og reform. Snart vil drømmen vår gå i oppfyllelse, sa Chen da seieren over nasjonalistpartiet Kuomintangs kandidat Lien Chan var klar.

Konsekvenser

Valget øker kløften mellom det kinesiske kommunistpartiet og det stadig mer demokratiske Taiwan, men kan få enorme konsekvenser også for resten av regionen.

I hele Asia hersker det frykt for hva valget betyr for de økonomiske forbindelsene mellom Kina og Taiwan, og for finansmarkedene i nabolandene.

Asias ledere har også merket seg at velgeres oppgjør med korrupsjon, samrøre og nepotisme, nok engang ha ført til at en asiatisk dissident er blitt president.

Og nok engang skaper demokratisk framgang risiko for massive autoritære tilbakeslag. President Bill Clinton gratulerte Chen, men for Clinton blir balansegangen mellom hensynet til Fastlands-Kina og Taiwan-vennene hjemme i Kongressen vanskelig.

Ved sin side har Chen den kvinnelige visepresidenten Annette Liu, en tøff feministpioner og tidligere politisk fange under Kuomintang. Chen fikk 41 prosent av stemmene, den uavhengige kandidaten James Soong 36 prosent og nasjonalistpartiets kandidat Lien Chan bare 23 prosent.

Nasjonalistpartiet har hersket over et businessimperium, verdsatt til sju milliarder dollar. Tette bånd mellom partiet og organisert kriminalitet er avslørt.

Chen slo seg på sin side opp som tøff og handlekraftig borgermester i Taipei. Han ordnet opp i den kaotiske trafikken, slo hardt ned på aktivitetene i hovedstadens red light-distrikter og minsket avstanden til vanlige velgere.

Uatskillelig

Særlig blant yngre velgere, som ikke føler at de har sterke røtter til fastlandet, har frustrasjonen over Fastlands-Kinas trusler vært sterk.

- Kina er som en sulten tiger. Uansett hva du prøver å si til ham, vil han prøve å spise deg opp, sier den 24 år gamle jenta Chen Su-lian til Reuters.

I går la både Chen og de kinesiske lederne til side den mest krigerske retorikken. Kina vil nå vente og se hvor langt den tidligere borgermesteren i Taipei strekker seg i tida som kommer.

Men kineserne har gjort det klinkende klart at de aldri vil godta noen form for uavhengighet.

- Det er bare ett Kina, og Taiwan er en uatskillelig del av Kina, sa kinesiske myndigheter i en uttalelse.

BAKRUS: Ellevill jubel fra flere hundre tusen av den nyvalgte presidentens tilhengere i Taipeis gater i går.