I SLEP:  Full City ble i formiddag trukket løs fra skjærene på Såstein og slept til havn. Foto: Torbjørn Berg
I SLEP: Full City ble i formiddag trukket løs fra skjærene på Såstein og slept til havn. Foto: Torbjørn BergVis mer

Jublet og klappet da Full City ble trukket av grunn

Nå går ferden til NATO-kaia mellom Langesund og Stathelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(LANGESUND/Dagbladet: Da havaristen «Full City» klokken 11.31 gled av skjærene på Såstein og fløyt ut på Rognsfjorden, brøt ordfører Jon Pieter Flølo og hans følge ut i applaus og jubel.

 -Dette gikk aldeles smertefritt, og langt lettere enn jeg ville ha trodd med dette utgangspunktet, sier Bamble-ordføreren som de siste to ukene har opplevd at hans feriekommune har blitt grundig tilsølt av olje fra havaristen som i stormen 31. juli gikk på skjærene ved Såstein.

-Nå vet vi i alle fall hva vi har å gjøre, og trenger ikke lenger frykte for mer søl fra den kanten, sier han.

Opprørt
For to døgn siden var ikke nyhetene så gode. Kraftig vind førte til at lensene ved skipet slet seg og rundt 300 liter olje drev inn i naturperlen Steinvika.

FLYTTES:  Her blir «Full City»  forberedt for slep til midlertidig kaiplass. Foto: Per Flåthe
FLYTTES: Her blir «Full City» forberedt for slep til midlertidig kaiplass. Foto: Per Flåthe Vis mer

Selv om ordføreren er fornøyd nå, slapp ikke Langesund helt unna oljesøl. Noe ny olje rant ut av hulrom i skipet da det ble dratt av grunn.

En illeluktende film spredte seg over store deler av Rognsfjorden. Eimen fra denne oljefilmen fyller nå gatene i Langesund.

Enkelt
Det kunne imidlertid gått betraktelig verre. Mange trodde det å få «Full City» av grunnen ville være svært vanskelig. Også innen det maritime miljøet hersket det tro på at dette var et sjansespill. Det viste seg imidlertid at samspillet mellom de tre slepebåtene til Bugsér & Berging, Bever, Worker og Belos, fungerte. Beredskapsdirektør Johan Marius Ly fra Kystverket sa imidlertid på forhånd at det ikke var noen form for rutine i dette arbeidet.

NATO-anlegget
I løpet av ettermiddagen vil «Full City» komme fram til kaia der skipet skal ligge i to til tre uker for å forsterkes. Deretter skal det slepes videre til et verksted. Kaia hørte tidligere til NATO-styrken, og fungerte som bunkersanlegg for skipene deres, og som lager for flybensin. De senere årene har anlegget ligget brakk. Beboere i området frykter for oljelekkasjer fra skipet, men har så langt ikke protestert på beslutningen om å legge det der.

FORNØYDE:  Rådmann Tore Marthinsen, varaordfører Andreas Kjær og ordfører Jon Pieter Flølo er meget fornøyde med operasjonen som førte til at«Full City» ble fjernet fra Såstein. Foto: Per Flåthe
FORNØYDE: Rådmann Tore Marthinsen, varaordfører Andreas Kjær og ordfører Jon Pieter Flølo er meget fornøyde med operasjonen som førte til at«Full City» ble fjernet fra Såstein. Foto: Per Flåthe Vis mer