Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Judy skal dø i mars

Hun drepte ektemannen med arsenikk og druknet sin 19 år gamle sønn som var delvis lam. Hun forsøkte å sprenge sin forlovede i lufta med en bilbombe, og en annen kjæreste døde under mystiske omstendigheter. 54 år gamle Judy Buenoano har fått tilnavnet. 'Den svarte enke' og er dømt til å dø i den elektriske stolen i Florida mandag 30. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Judy Bueno blir den andre amerikanske kvinnen som blir henrettet etter at USAs høyesterett i 1976 igjen ga adgang til at delstatene kunne eksekvere dødsdommer. Delstaten Florida har ikke tidligere henrettet en eneste kvinne siden en frigitt svart slave ble hengt for å ha drept sin tidligere eier i 1848. Hun får neppe samme verdensomspennende sympati som Karla Faye Tucker. Judy er verken ung eller vakker eller- kristelig. Bare datteren gråter for den 54 år gamle kvinnen i dødscellen i Tallahasse i Florida.

- Uskyldig

- Jeg tror fortsatt hun er uskyldig. Hun klarer fortsatt å oppmuntre meg med brevene hun sender meg fra dødscella, sier datteren Kimberly Hawkins.

Men hun innrømmer at det ikke er kommet fram mye nytt siden moren ble dømt.

Hun drepte sin mann med gift og fikk utbetalt livsforsikringen på 600 000 kroner. Hun druknet sin egen 19 år gamle, delvis lamme sønn ved å dytte ham utfor kanoen i en elv. Men det gikk mange år før politiet fattet noen som helst mistanke til den livsfarlige innehaveren av en skjønnhetssalong.

Bilbombe

Politiet begynte først å etterforske Judy Buenoano i 1983 etter at henne forlovede overlevde et bombeattentat mot bilen hans i Pensacola i Florida. Forloveden fortalte politiet at hun også hadde gitt ham piller som gjorde ham dårlig. Selv sa hun det var vitaminpiller.

- Det ble nøkkelen til oppklaringen av de to mordene sier statsadvokat Russel Edgar til nyhetsbyrået AP.

Det var han som førte aktoratet da Judy ble dømt til døden.

Edderkopp

- Jeg sa i retten at hun var som edderkoppen 'Den svarte enke' som fortærer sin make og sine unger, sier Edgar. Det var i 1984 Judy ble dømt til døden for mordet på sersjant og Vietnam-veteran James Goodyear i 1971. Han ble forgiftet med arsenikk tre måneder etter at han kom hjem fra ni måneders krigshelvete i Vietnam.

Ni år etter drepte Judy igjen. Det var sønnen Michael hun hadde fra før hun giftet seg med sersjant Goodyear. Michael var ike helt lamt, men måtte bruke jernskinner både på armer og bein, og hadde ikke en sjanse da hans egen mor dyttet ham ham i elva fra en kano.

Forsikring

I alle tilfellene sto hun oppført som den etterlatte på livsforsikringen, og hevet erstatningssummen både for ektemann og sønn.

Påtalemyndigheten mener at hun i tillegg forgiftet sin kjæreste Bobby Joe Morris i Colorado i 1978, men det ble aldri reist sak fordi hun allerede var dømt til døden i Florida.

Stolen

Judy Buenoano blir henrettet i den elektriske stolen i Florida. Delstatens høyesterett opprettholdt så seint som i fjor høst den elektriske stol som henrettelsesmetode, men sist den ble brukt, sto det en 30 centimeter lang flamme fra elektroden som var festet på den dødsdømtes hode.

Derfor har en føderal dommer bestemt at det skal holdes en høring om bruken av henrettelsesmetoden seinere denne måneden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!