Jugoslav-mafia skulle kidnappe Haakon

Politiet fikk i fjor vinter vite at kriminelle jugoslaver planla terroranslag mot kronprins Haakon. Kongeparet ble øyeblikkelig varslet, og sikkerheten rundt Haakon ble sterkt skjerpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor ble sikkerheten rundt tronarvingen betydelig skjerpet. Kongefamilien ble informert om truslene, men politiet har fortsatt ikke funnet ut hvem som sto bak.

I dag skriver ukebladet Se og Hør at politiet avverget en terrortrussel mot kronprinsen og at «Haakon skulle kidnappes». Ukebladet knytter terrorfaren opp mot kronprinsens samboer - Mette-Marit Tjessem Høiby - og et miljø hun har hatt nær kontakt med.

Ifølge Dagbladets kilder er dette ikke korrekt. Sammenblanding mellom kronprinsens kjæreste og hennes tidligere miljø, skal ikke ha noe med Politiets overvåkingstjeneste sin trusselvurdering å gjøre.

Kongefamilien informert

Etter det Dagbladet erfarer, fikk Politiets overvåkingstjeneste opplysninger fra et eller flere lands samarbeidende tjenester om mulige trusler mot kronprins Haakon.

Opplysningene ble umiddelbart vurdert av politiinspektør Øystein Berger og hans stab i antiterrorseksjonen i overvåkingspolitiet. De laget en trusselvurdering som ble sendt til politiet i Oslo. Der tok visepolitimester Roy Henry Nilsen og politiinspektør Pål Fivel signalene, og iverksatte umiddelbart skjerpet sikkerhet rundt kronprinsen.

Dagbladet får også bekreftet at kongefamilien ble informert om truslene, som skal ha blitt framsatt i tida rundt krigen i Kosovo i fjor vinter. Det ble i en periode over flere uker iverksatt ekstra sikkerhetstiltak rundt kronprinsen. Dagbladet får også bekreftet at Slottet fikk informasjon om at det bare var kronprinsen som ble nevnt i denne forbindelse.

Like før påske i fjor fikk daværende statsminister Kjell Magne Bondevik et trusselbrev som kom til statsministerens kontor. Der ble det truet med hevn mot både Bondevik og hans nærmeste familie på grunn av at Norge som NATO-medlem deltok i krigen på Balkan. Ifølge Dagbladets kilder, sees ikke truslene mot Bondevik i sammenheng med mulige trusler mot kronprinsen.

Reell trussel

Flere sentrale kilder bekrefter overfor Dagbladet at det var en reell trussel mot kronprins Haakon.

- Truslene hadde ingen ting med Mette-Marit å gjøre. Dette var opplysninger som stammet fra Balkan, sier en kilde.

En annen kilde sier det slik:

- Disse truslene må sees i sammenheng med situasjonen på Balkan i fjor.

Dagbladet får videre bekreftet at politiet i Norge aldri fikk dokumentert hvem som angivelig skulle skade eller kidnappe kronprins Haakon. Etter det Dagbladet erfarer, har politiet heller ingen sikre holdepunkter for å fastslå motivet.

Naturlig nok har politiets analytikere vurdert eventuelle politiske motiv for en slik kriminell handling, samtidig utelukkes det heller ikke at de som skulle stå bak planene, «bare» hadde rene økonomiske motiver.

Ingen tatt

Det er et faktum at ingen personer - verken i Norge eller i utlandet - er pågrepet, etterlyst eller straffet for forholdet.

Livvaktene fra Politiets eskortetjeneste og ekstramannskapene som deltok i den forsterkede sikkerheten rundt kronprinsen, oppdaget aldri personer som var mistenkelige og som kunne knyttes til det kriminelle miljøet på Balkan.

Overvåkingspolitiets problem var at de aldri fikk bekreftet hvem som egentlig sto bak terrorplanene.

Likevel får Dagbladet opplyst at politiet hadde grunnlag for på knytte terrorfaren direkte til organisert kriminalitet i det tidligere Jugoslavia. Ifølge politikilder er det grunn til å anta at truslene mot kronprins Haakon kom fra personer og kriminelle miljøer med kosovo-albansk bakgrunn.

Frykter samlivsbrudd

Disse etterretningsopplysningene sees ikke i sammenheng med at kronprinsen flyttet til Ullevålsveien 7 i Oslo sentrum i fjor sommer. Oslo-politiet foretar fortløpende rutinemessige vurderinger av trusselbildet rundt profilerte personer som bor i politidistriktet.

Da kronprins Haakon flyttet til Ullevålsveien, og fikk nye bekjentskaper, var det naturlig at politiet foretok enda ny og oppdatert vurdering av trusselbildet rundt kongefamilien.

I denne rapporten, som er på fire og en halv side, blir Mette-Marit Tjessem Høibys bekjentskapskrets nevnt spesiet. Hovedbekymringen til politiet var nødvendigvis ikke Mette-Marits fortid, men hva som kan skje ved et eventuelt brudd med kronprins Haakon.

Kongefamilien ble muntlig informert av politimester Ingelin Killengreen om denne rapporten, som altså ikke har noe med truslene fra det tidligere Jugoslavia å gjøre.

STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Haakon og Mette-Marit bor fortsatt i toppetasjen i Ullevålsveien 7. Sikkerhetsvaktene flyttet inn i etasjen ved siden av.