Jugoslavias hær angriper Kosovo

Den jugoslaviske hæren gikk i dag til angrep på en av den kosovoalbanske geriljaens baser med tungt artilleri. Basen ligger i skogkledde fjellsider i Podujevo-området nord i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen har offisielt som mål å befri åtte serbiske soldater som holdes av geriljaen.

Nyhetsbyrået Reuters korrespondent så stridsvogner skyte granater i rask rekkefølge i retning av landsbyene Lapastica og Gorna Lapastica, der geriljaen skal ha en av sine baser. Ifølge det kosovoalbanske informasjonssenteret i provinshovedstaden Pristina begynte granatskytingen klokken 13.40 norsk tid lørdag.

Byen Podujevo, 30 kilometer nord for Pristina, lå fullstendig øde og forlatt, bortsett fra serbiske politikjøretøy som kjørte igjennom i stor hastighet med maskingeværer på taket.

Fristen ute

- De internasjonale meklerne har ikke klart å forhandle fram en løslatelse. Alle tidsfrister har nå gått ut, sa en serbisk offiser ifølge det offisielle serbiske nyhetsbyrået Tanjug.

Men en annen serbisk kilde med forbindelser både til den jugoslaviske hæren og observatørene fra OSSE - Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa - sa at det fortsatt pågikk samtaler med geriljaen, selv om tiden var i

De åtte serbiske soldatene holdes trolig fanget i fjellene rundt landsbyen Stari Trg. Dit kom en kolonne på seks pansrede kjøretøyer og sju stridsvogner lørdag. Landsbyen ligger 40 kilometer nordvest for Pristina. Kolonnen hadde tidligere lørdag forlatt Pristina.

Forhandler

Ifølge talsmenn for de ubevæpnede OSSE-observatørene i Kosovo Verification Mission (KVM) pågikk forsøkene på å få frigitt soldatene fortsatt lørdag ettermiddag. En av observatørene sa imidlertid at tidsfristen som den jugoslaviske hæren hadde satt for diplomatene, nærmet seg, og at mulighetene for en løsning syntes små.

- OSSE-medlemmer er nå med gislene. Gislene har det bra, men de er ikke satt fri ennå. Noen av våre folk er i forbindelse med familiene for å fortelle dem nyheten, sier KVM-talsmann Heinz Nitsch til nyhetsbyrået Reuters.

Observatørene sendte lørdag ut en uttalelse med fordømmelse av drapene på tre serbiske politimenn fredag og som roste det den kalte de jugoslaviske styrkenes tilbakeholdenhet.

- KVM mener at slike terrorist-angrep og brudd på våpenhvilen undergraver anstrengelsene for å finne en politisk løsning på konflikten, heter det.

Det var lørdag ikke klart om hæren la opp til en isolert aksjon, eller om de var i ferd med å sette i gang en bred offensiv i hele regionen, slik som i fjor, da opp til 2.000 mennesker ble drept og 250.000 la ut på flukt under kampene.

Beskyldninger

Våpenhvilen i Kosovo syntes skjørere enn noen gang lørdag, dagen etter at at tre serbiske politimenn ble drept i byen Suva Reka sørverst for Pristina, og og åtte soldater ble tatt til fang e av kosovoalbansk gerilja fredag.

Den jugoslaviske hæren og UCK-geriljaen la ansvaret på hverandre for drapene på politifolkene. Ifølge politiet angrep geriljaen bilen deres med en granatkaster. En UCK-kommandant sier derimot at politiet angrep en albansk landsby i området, og at hans folk hadde forsøkt å beskytte innbyggerne.

OSSE-observartørene er ubevæpnet, og skal overvåke den skjøre våpenhvilen som ble forhandlet fram i høst mellom den kosovoalbanske geriljaen og regimet i Beograd.

«Forverret»

- Det kan ikke herske noen tvil om at situasjonen har forverret seg, sa den franske diplomaten Gabriel Keller, fungerende sjef for OSSEs kontrollkorps KVM. Dette korpset på til sammen 2.000 observatører skal overvåke våpenhvilen i Kosovo.

KVMs sjef, den amerikanske diplomaten William Walker, gir serberne skylden for flesteparten av bruddene på våpenhvilen i Kosovo. Under et besøk i Washington fredag sa Walker at serberne regelmessig avviser hans forslag og krav, under henvisning til at de går ut over en avtale fra oktober i fjor.

Denne avtalen, som ble meklet fram av USA, går ut på at serberne skal innstille alle kamphandlinger i Kosovo og deretter trekke seg ut av provinsen. - Etter vår mening skyldes de fleste brudd på våpenhvilen manglende vilje til samarbeid fra den jugoslaviske regjeringens side, sa Walker.

(NTB-Reuters-AFP)