Juice-produsent i Oslo stengt på dagen

Under en kontroll i fredag morgen ble virksomheten som leverer juice til hoteller og restauranter i Oslo hastestengt av Mattilsynet. - Helseskadelig, mener politiet.

MUGGEN: - Førsteinntrykket var muggen frukt og dårlig luft, skriver politiet i et innlegg om kontrollen på sin Facebook-side. Foto: Politiet
MUGGEN: - Førsteinntrykket var muggen frukt og dårlig luft, skriver politiet i et innlegg om kontrollen på sin Facebook-side. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag morgen deltok Politiets operative forvaltningsspesialist på tverretatlig kontroll sammen med Mattilsynet, Arbeidstilsynet og NAV hos en juice-produsent i Oslo-området.

- Førsteinntrykket var muggen frukt og dårlig luft, skriver politiet i et innlegg om kontrollen på sin Facebook-side.

Ifølge politiet leverte virksomheten «helsefarlig juice til hoteller og restauranter».

Kontrollen fant også flere feil og mangler tilknyttet brannvern, ventilasjon og elanlegg, ifølge politiet, som også skriver at og produsenten ikke kunne framvise risikovurdering eller handlingsplan tilknyttet smittevern.

FEIL OG MANGLER: Kontrollen fant også flere feil og mangler tilknyttet brannvern, ventilasjon og el-anlegg, ifølge politiet. Foto: Politiet
FEIL OG MANGLER: Kontrollen fant også flere feil og mangler tilknyttet brannvern, ventilasjon og el-anlegg, ifølge politiet. Foto: Politiet Vis mer

Hastestengt

Virksomheten ble stengt av Mattilsynet gjennom et hastevedtak.

- Vi oppdaget blant annet mye muggen og råtten frukt. Kjølerommet var i ustand og det var mye fruktfluer i lokalene. Det var mugg på tak og vegger på lagerrommet for frukt, og skittent gulv og utstyr i produksjonen. I tillegg manglet det såpe og papir ved håndvasken på personaltoalettet, sier Håvard Johansen ved Mattilsynets avdeling Oslo, Asker og Bærum til Dagbladet.

Han legger til at mangelfullt renhold kan medføre at uønskede mikroorganismer vokser opp og smitter over til produktene, noe som igjen kan medføre at produktene blir farlig å spise.

- HELSESKADELIG: Ifølge politiet leverte virksomheten «helsefarlig juice til hoteller og restauranter». Foto: Politiet
- HELSESKADELIG: Ifølge politiet leverte virksomheten «helsefarlig juice til hoteller og restauranter». Foto: Politiet Vis mer

- Helseskadelig

- Juice er produkter som ikke krever noen varmebehandling før konsum og det er derfor viktig at produktene er fri for helsefarlige mikroorganismer. Når det gjelder mugg så skal dette ikke forekomme i slike produkter, understreker han.

Han sier videre at funnene «vitner om manglende forståelse for betydningen av god hygiene og tilfredsstillende drift, råvarer og utstyr».

- Vi vurderte at de hygieniske forholdene ikke lå til rette for den aktivitet som drives der, og at det var overhengende fare for forurensing av juice som ble produsert. Det var altså fare for at juicen var helsefarlig.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Inngripende

Mattilsynet fattet derfor hastevedtak om at de måtte avslutte all produksjon og omsetning.

- Stengevedtak er et inngripende virkemiddel og brukes bare i de saker der vi vurderer det som helsefarlig å spise maten. Det ble også gitt omsetningsforbud på en del varer. For å kunne åpne igjen så må virksomheten ha utbedret forholdene, sier Johansen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer