Juks i vitenskap

Konkurransen om å finne fram til skjellsettende resultater i vitenskap, kan friste til juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I SØR-KOREA sitter Hwang Woo Suk og prøver å plukke sammen restene av den prestisje han hadde som forsker og banebrytende vitenskapsmann. Han var plasseret på den vitenskapelige kjendistopp etterat han i sommer publiserte en artikkel i vitenskapstidsskriftet Science der han beskrev hvordan han han og hans forskerkolleger hadde skapt stamceller av hud fra 11 personer slik at de kunne tas i bruk i medisinsk behandling. Det åpnet muligheter for å stanse sykdommer som Parkinson og diabetes, og representerte innenfor forskningsverdenen et sprang som kunne kvalifisere for en Nobel-pris. Men dessverre, viste det seg, hadde han kuttet noen hjørner og diktet opp noen resultater. Han hadde jukset.

HYWANG WOO SUK var blitt en nasjonalhelt i Sør-Korea, et vitnemål om at landets vitenskapelige standard var nådd opp på et internasjonalt nivå. Politikk var kommet inn i forskningen hans. Regjeringen hadde investert store summer i forsøkene, og trodde at de sensasjonelle funnene kunne gi regjeringen og sør-koreansk medisin et avgjørende løft. Derfor ble fallet høyt. For forskningsverdenen ser avsløringene ut til å skyve mulighetene for å reparere pasienters celler med deres eget vev ut i en fjernere framtid. At det også er et slag mot et forskningsfelt som er kontroversielt og etisk og politisk problematisk, gjør avsløringene desto mer alvorlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer