Juks på atomanlegg

Arbeidere ved det britiske atomanlegget Sellafield har jukset med sikkerhetsrapporter i årevis. Nå blir det bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anlegget i Sellafield i har vært omstridt i mange år. Tidligere het det Windscale, men etter en alvorlig ulykke i 1957 skiftet anlegget navn til Sellafield.

Nå viser det seg at arbeiderne i flere år har forfalsket kvalitetsrapporter for såkalt Mox-brensel. Japan, den største kjøperen av dette brenselet, truer med nå med å trekke seg, og dermed står hele anleggets økonomi i fare.

- Vi tror dette er siste spikeren i kista for THORP-anlegget. Mox-produksjonen skulle sikre anleggets fremtid, men hvis viktige kunder som Japan trekker seg vil det ikke lenger være økonomi i anlegget, sier Thomas Nilsen i Bellona. Han tror det er ledelsens iver med å komme fort i gang med produksjonen av Mox som har skapt problemene.

THORP-anlegget i Sellafield er den største industrivesteringen i Storbritannia noensinne. Anlegget, som kostet over 100 milliarder kroner, begynte med kommersiell produksjon av Mox i 1998, etter flere års innkjøring. Nå kan det allerede bli slutt. Den radioaktive forurensningen fra anleggene i Sellafield har gjort Irskesjøen til det mest plutoniumforurensede hav i verden, og utslippene fra anlegget kan måles langs store deler av norskekysten.

bjorn.k.bore@dagbladet.no