Jukse-anklager før TV-aksjonen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Snaue to måneder før høstens TV-aksjon til inntekt for Flyktningerådet, rystes den humanitære organisasjonen av beskyldninger om snusk og ulovlige avtaler i tilknytning til virksomheten omkring spilleautomatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En veldig, veldig lite hyggelig situasjon å komme opp i. Jeg håper ikke at denne saken skal overskygge TV-aksjonen 17. oktober, sier Flyktningerådets generalsekretær, Ola Metliaas.

Anklagene mot Flyktningerådet kommer i kjølvannet av konkursen i automat-entreprenørselskapet Royal Automater A/S i Vennesla som på det meste opererte flere hundre av Flyktningerådets spilleautomater.

Ifølge bobestyrerens foreløpige innberetningen til Kristiansand skifterett synes det som om selskapets ledelse manglet økonomistyring de siste 12 månedene før konkurs- åpningen i slutten av mars.

- Forfalsket

I mesteparten av denne perioden hadde Flyktningerådet, ifølge bobestyreren, kontroll med automat-selskapet. Flyktningerådets markedssjef Terje Eriksen var selskapets styreformann mens politiet midlertidig hadde fratatt selskapets stifter spilletillatelsene.

I ettertid har beskyldningene haglet mot både Flyktningerådet og markedssjefen .

I bobestyrerens rapport blir det omtalt at Flyktningerådet på ett tidspunkt hevdet at underskriftene på en ulovlig avtale om såkalt returprovisjon var forfalsket. Da avtalen seinere kom på bordet hevdet organisasjonen at den aldri var blitt satt ut i livet.

Kristiansand-politiet, som gir spilletillatelser i distriktet, skrev i fjor høst et uvanlig krast brev til Justisdepartementet.

Politiinspektør Berit Søberg Selmer skrev rett ut at markedssjefen hadde kommet med usanne opplysninger til politiets bevillingsavdeling.

Det heter:

«Kristiansand politikammer ser alvorlig på forholdet. Flyktningerådet og deres representant Terje Eriksen har ikke lenger den nødvendige tillit for samarbeid. En slik handlemåte som Flyktningerådet har vist, skaper uro i bransjen. Politiet er, som tillatelsesmyndighet, avhengig av å ha med pålitelige parter å gjøre, parter som lojalt følger det regelverk slik de har forpliktet seg til. En finner det vanskelig å skulle fortsette samarbeid med en organisasjon og dens ansvarlige representant som har vist seg å ikke være ærlig i sin forretningsførsel.»

Vurderte søksmål

Så vidt Dagbladet kjenner til vurderte Flyktningerådet på ett tidspunkt å fremme in-juriesøksmål mot Søberg Selmer for denne skyllebøtta.

For ikke å havne helt i unåde valgte man i stedet å gå knallhardt på for ikke å miste spilletillatelsene til selskapets automater.

Trass i flere møter og en rekke henvendelser fra Flyktningerådet og deres advokater, ville ikke Kristiansand-politiet avkrefte opplysningene man har gitt til departementet.