Jukse-russ gikk amok i Trondheim

Studenter ikledd russedresser festet, forsøplet og urinerte i Trondheim. Nå er de politianmeldt av kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag holdt flere av linjeforeningene ved NTNU i Trondheim russefest, det vil si at studentene kunne ta på seg sine gamle russedresser og gjenoppleve russetida en gang til. Det ble et arrangement byen sent vil glemme.

Mellom fem og seks tonn søppel lå strødd utover det populære friarealet ved Kristiansten festning dagen etter, og kommunens utgifter til ryddeaksjonen ble på nærmere 50.000 kroner, skriver Adressa. I dag vedtok formannskapet å anmelde forsøplingen.

- Slik vil vi ikke har det i Ttrondheim. Jeg gremmes, sier orfører Rita Ottverik (Ap) til Dagbladet.no.

Verre enn russen

Festen skulle ha funnet sted ved Moholt studentby, men noen av foreningene oppfordret folk til å først møte opp ved festningen i Trondheim. I tillegg sendte flere enkeltpersoner ut facebook-invitasjoner.

Mellom 500 og 1000 studenter valgte å følge oppfordringene, og allerede ved 13-tida begynte naboene å reagere på jukse-russens oppførsel.

- Jeg prøvde å spise lunsj ute, men det gikk ikke. Mange av studentene brukte området som offentlig toalett - de urinerte over alt og det var mye støy. Enkelte var også svært kranglevorne, sier Jarl Strømdal, en av de nærmeste naboene til festningen, til Dagbladet.no.

Så ille ble det at Strømdal «rømte» hjemmefra og ikke kom hjem før i 23.30-tida.

FALSK RUSS FORSØPLER: Etter «russens» fest på Kristiansten festning i helga, lå det mellom fem og seks tonn søppel igjen på området. Foto: PRIVAT
FALSK RUSS FORSØPLER: Etter «russens» fest på Kristiansten festning i helga, lå det mellom fem og seks tonn søppel igjen på området. Foto: PRIVAT Vis mer

- Da lå det fulle folk strødd i skråningene utenfor husene våre.

Ifølge Strømdal er det ikke første gang studentene har festet hardt i området.

- De er mye verre enn den ordentlige russen, det kan ikke sammenliknes. Russen er greie og fester en tidsbegrenset periode, sier han.

Er flaue

Kjetil Eikemo er en av studentene som deltok på festen, i tillegg er han styremedlem linjeforeningen ved for energi og miljø.

-Det ble et fyllekalas uten videre, det er rett og slett flaut, sier han til Dagbladet.no.

Selv hadde førsteårsstudenten forventet seg hyggelig grilling og utendørsaktiviteter.

- De fleste som var der er over tjue år gamle, vi er voksne og slikt skal ikke skje.

Jukse-russ gikk amok i Trondheim

NTNU-rektoren sendte dagen ut en oppfordring til lederne av linjeforeningene om at de skulle samle folk til å rydde opp. Eikemo var en av rundt 50 studenter som troppet opp til søppel-tjeneste dagen etter.

- Det var for det meste flasker, ølkorker, engangsgriller og søppelposer som lå strødd utover, forteller han.

Ønsker hevn

Først natt til 1. mai starter den ordentlige russefeiringen i Trondheim, men jukse-russen har ført til at feiringen har fått mye negativ oppmerksomhet allerede. Det synes russepresident Anneli Grøtte er leit.

- I utgangspunktet har det ikke betydning for oss at studentene fester, men det er dumt når vi blir satt i et dårlig lys etter at studentene har hatt et slikt arrangement. De som har vært russ før ødelegger for oss som opplever dette for første gang, sier hun til Dagbladet.no.

Enkelte russ har tatt til orde for hevnaksjon mot studentene nå i eksamensperioden. Det kjenner ikke russepresidenten til, og hun oppfordrer medelevene til ikke å bli med på dette.

- Jeg skjønner at folk reagerer, men jeg håper ingen vil trekke dette så langt, sier Grøtte, som ikke synes det gjør noe at studenter trekker i russedress flere år etter de gikk ut av den videregående skolen.

- For oss må de bare ha slike fester, men de må klare å holde arrangementet under kontroll, sier hun til Dagbladet.no.

- ØDELEGGER FOR RUSSEN: Årets russepresident mener studentene har satt årets russ i et dårlig lys.