Jukselege skrev ut narko

Den ene nordmannen som er avslørt som falsk lege i Sverige, skrev ut narkotika til seg selv og andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske helsemyndigheter vurderer ifølge Kanal 24 å anmelde mannen.

Nordmannen har studert medisin i Polen, men ikke avsluttet studiene. På grunn av sviktende rutiner fikk han jobbe som lege ved sykehuset i Torsby i Värmland.

- Vi trodde at vi hadde nådd toppen på denne historien for et par dager siden, men ved gjennomgang av et begrenset antall resepter viser det seg at mannen har skrevet ut narkotiske preparater, selv etter at han sluttet, sier landstingsdirektør Ulf Öhman.

Mannen hadde skrevet slike preparater til seg selv, en slektning og til noen pasienter.

I dag hadde svenske helsemyndigheter gått gjennom 25 resepter, og 10 av dem gjaldt narkotikaklassifiserte medikamenter.

Dermed tok skandalen i Torsby en ny vending, og svenske myndigheter må nå finne ut om mannens virksomhet har gått ut over pasienter.

Alvorlig glipp

Skandalen startet med at man oppdaget at fire norske og en tysk legestudent, som var tatt opp som en slags hospitanter, hadde praktisert som fullverdige leger. Som hospitanter skulle studentene bare ha fulgt legene i jobben, ikke selv behandle pasienter, skrive ut resepter eller ha vakttjeneste.

Ulf Öhman ville imidlertid ikke skylde på de fire andre studentene, eller kalle dem falske leger.

- Det er vår egen organisasjon som har gjort feil. Jeg synes veldig synd på disse ambisiøse personene som vi har hengt ut som falske leger. Det er vårt eget landsting som har tillatt dem å gjøre for mye, sier Öhman til Kanal 24.

De fire legestudentene har gjennomført ti terminer ved tyske legestudier, men har ikke fått tillatelse av svenske myndigheter til å arbeide som leger.

Gransking


Svenske helsemyndigheter går nå gjennom sine rutiner, men reglene skal i utgangspunktet være klare, og forhindre dette, ifølge Claes Tollin i den svenske Socialstyrelsen.

- Det er bare leger som får utføre legejobben, sier han.

En så omfattende og langvarig bruk av ikke-kvalifisert personale, kjenner Tollin ikke til. Vanskelighetene med å rekruttere leger til området, kan ha innvirket, mener han.

Socialstyrelsen har nå innledet en granskning av forholdene.

- Vår viktigste oppgave nå er å få brakt på det rene at det ikke har skjedd noen feil som har rammet pasientene, sier sjefen for den regionale enheten, Dan Andersson.

Skandalen har imidlertid ikke ført til en strøm av henvendelser fra engstelige pasienter. Et titall pasienter skal ha henvendt seg til sykehuset i dag.

(NTB-TT)

SKANDALE: Fire nordmenn og en tysker arbeidet som falske leger ved dette sykehuset i Torsby.