Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvegeneralen forbanna på egen regjering

- Jukser med ulvetall

Regjeringen førte folk bak lyset under de store demonstrasjonene tidligere i vinter, mener ulveaktivist Gunnar Gundersen.

JUKSER: Gunnar Gundersen, mangeårig stortingsrepresentant for Høyre, mener regjeringen jukser med ulvetall. Her foran Statsministerens kontor under forrige ulveopprør i 2017. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
JUKSER: Gunnar Gundersen, mangeårig stortingsrepresentant for Høyre, mener regjeringen jukser med ulvetall. Her foran Statsministerens kontor under forrige ulveopprør i 2017. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste at statssekretær Atle Hamar jukset med tall og kom til å bli avslørt, sier den mangeårige Høyre-representanten til Dagbladet.

- Ulven yngler på sommeren, ikke om vinteren. Nye tall fra desember til februar viser at midlertidige tellingstall ikke skal brukes som fasit, fortsetter Gundersen.

Som leder for den såkalte Naturbruksalliansen, var han med å arrangere den store ulvedemonstrasjonen utenfor Stortinget i januar. Han er opprørt over det han mener er en bevisst villedning fra regjeringens side.

Og ansvaret legger han først og fremst på skuldrene til statssekretær Atle Hamar i det Venstre-styrte Klima- og miljødepartementet.

VEKKER REAKSJONER: I tirsdagens episode av «Insider» blir vi tatt med rett inn i ulvesona. Her følger vi blant annet «Farmen»-vinner og ulvemotstander Halvor Sveen. En privat video viser felling av en ulv, og skaper nå sterke reaksjoner. Hele episoden kan sees på MAX i kveld 22:00. Video: «Insider» og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Flere ulv

- Ved årsskiftet påsto Hamar at vi hadde 4,5 ynglende ulveflokker i Norge. Han konkluderte dermed med at vi var innenfor bestandsmålet. Dette fikk konsekvenser. Rovviltnemndenes beslutning om uttak av tre flokker ble stoppet, sier Gundersen.

Nå viser ulvetellingen at bestandsmålet nok en gang er oversteget. Enkelt sagt: Det er flere ulver i Norge enn Stortinget har sagt at det skal være.

-Nye, foreløpige tall som er sendt til Rovdata fra Høgskolen i Innlandet viser at det ved utløpet av januar var 7,5 til 8 yngliger. Og fortsatt gjenstår mye av registreringssesongen, sier Gundersen.

- Forvirret

Høyre-profilen som i de siste årene er blitt ulveaktivisten framfor noen, mener Hamar var villfaren og helt på bærtur da han uttalte seg om bestandstallet i januar.

UTROLIG: Det er en utrolig debatt Gundersen ønsker å holde liv i, sier statssekretær Atle Hamar (V). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UTROLIG: Det er en utrolig debatt Gundersen ønsker å holde liv i, sier statssekretær Atle Hamar (V). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Rovdata var svært tydelige på at tallene var foreløpige. Enten var Hamar bevisst villedende eller så ble han selv villedet av eget byråkrati. Begge deler er alvorlig, sterkt konfliktdrivende og egnet til å undergrave enhver tillit til det departementet sier og gjør, tordner Gundersen.

- Det er en ganske utrolig debatt Gundersen ønsker å holde liv i her, svarer en oppgitt Atle Hamar.

- Mener Gundersen at jeg skulle synse om hvor mange ynglinger jeg tror ville blitt registrert i løpet av vinteren, framfor å vise til dokumenterte registreringer fra Rovdata? spør statssekretæren fra Venstre.

- Trenerer

Gundersen mener regjeringen bevisst trenerer Stortingets rovviltforlik, ved å bruke foreløpige tall for ulvebestanden til å stoppe det han beskriver som et «fornuftig og kunnskapsbasert vedtak» i rovviltnemndene.

- Det er ikke første gang det skjer. Miljøbevegelsen bryker departementets avgjørelse til å så tvil om rovviltnemndenes integritet. Men det er departementets troverdighet det bør stilles spørsmål ved, sier han.

Atle Hamar avviser at regjeringen trenerer Stortingets vedtak og sier departementet legger den «til enhver tid beste kunnskapen» til grunn for sine vurderinger.

- Det inkluderer siste endelige bestandstall som blir rapportert fra Rovdata 1. juni hvert år, og nye opplysninger vi mottar fra den foreløpige kartleggingen. Det er svært uheldig at Gundersen holder fram med en slik feilinformasjon, men jeg tror de aller fleste gjennomskuer argumentene hans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!