Jukser med USB-pinner og Mp3-spillere

Elever ved ungdomsskoler i Telemark, Vestfold og Buskerud kom til eksamen med ferdige oppgaver på blant annet «memory sticks».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Elendig kvalitetssikring. Det setter skolen i vanry, sier lærer Frode Mathisen ved Stoppen skole i Lier til Dagbladet.no.

Han reagerer på eksamensgjennomføring som gjør det mulig med utstrakt, moderne juks.

I slutten av mai var det avgangseksamen i norsk skriftlig for tiendeklassinger rundt om i landet. Ved sensormøtet for Telemark, Vestfold og Buskerud sist fredag dukket det ifølge lærerne opp tydelige bevis på juks blant besvarelsene.

Flere av sensorene hadde funnet tekster på internett som tilsvarte hele oppgaver levert til eksamen. Lier skole er ikke spesielt involvert, tilfellene har vært over hele regionen.

Bruker Mp3-spillere

Det ligger alle mulige slags stiloppgaver på internett, og det er mye å velge i for elever. Ny teknologi, som memorysticks og Mp3-spillere gjør det enkelt å ta med seg hele dokumenter inn på eksamen. Og denne gangen ble det ikke oppdaget av vaktene.

Mathisen mener årsaken ligger i hvordan eksamenene er utført.

Elevene fikk vite tema to dager før eksamen, og fikk mulighet til å forberede seg ved å bruke alle virkemidler de hadde tilgjengelig. Informasjonen kunne noteres på egne ark som de kunne ta med på eksamen, men noen benyttet seg tydeligvis av informasjonen på annen måte.

NYE TRIKS: Kalkulatorerer, lapper i lomma og kulepennskriblerier på låret er velkjente grep, men nå har ungdommer ned i 13-14-årsalderen oppdatert arsenalet sitt. Foto: SCANPIX
NYE TRIKS: Kalkulatorerer, lapper i lomma og kulepennskriblerier på låret er velkjente grep, men nå har ungdommer ned i 13-14-årsalderen oppdatert arsenalet sitt. Foto: SCANPIX Vis mer

Eksamen var inndelt i flere ulike etapper, og elevene hadde mulighet for samarbeid innimellom. Da hadde de også tilgang på datamaskiner med internett. Men under den individuelle skrivingen arbeidet de på isolerte maskiner.

- Må bedre sikring til

De elevene som hadde overført tekster på de små USB-lagringsenhetene kunne overføre filene til skolens datamaskiner når den individuelle delen av eksamen begynte.

Dermed kunne sensorene finne enkelte stiler i sin helhet på nett. Og det ble tydelig at oppgavene var kopier.

- Det må en mye bedre sikring til, så en utelukker enhver mulighet til å jukse på denne måten, sier lærer Mathisen.

Halvard Thorsen fra Utdanningsdirektoratet ville i dag ikke kommentere saken. Direktoratet ser imidlertid ingen grunn til å endre rutiner for å unngå tilsvarende juks i neste eksamensperiode.

• Har du tips om nye juksemetoder, grove tilfeller eller andre innspill? Send epost til 2400@dagbladet.no, send sms eller mms til nummer 2400 eller ring oss på 24 00 00 00.

Jukser med USB-pinner og Mp3-spillere
Jukser med USB-pinner og Mp3-spillere
<B>BEDRE EN LAPP I PENALET:</B> Jukselapp anno 2006.