Jukset du, Jagland?

Helt fra 50-tallet opererte AUF med opptil ti ganger så høye medlemstall som de reelle. Også da Ap-leder Thorbjørn Jagland var AUF-leder i 1977-1981 var det et stort gap mellom det offisielle tallet og tallet på betalende medlemmer. Hvorfor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag må Jagland svare for seg i Oslo Byrett.

Etter et par måneders rettsforhandlinger i AUF-saken, er det klart for den store kjendisdagen i sal 207 i Oslo Tinghus. Advokat Tor Erling Staff har hevdet at de fire tiltalte i AUF-saken gikk ikke i en triksekultur der veien var trukket opp av forgjengerne.

Etter flere dragkamper om vitnelister, fikk Staff det som han ville: I dag skal Ap-toppene Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Martin Kolberg på grillen.

Spørsmål de må svare på, er:

  • Hvorfor oppga AUF med et medlemtall på 13ø205 medlemmer i 1977 da Thorbjørn Jagland var leder, mens tallet på betalende medlemmer ifølge Fjeld-kommisjonen var 5718?


  • øSøkte de offentlig støtte for medlemmer som ikke betalte kontingent?


  • Var det en kultur i AUF som gikk ut på at det ikke var så nøye om medlemstallene var riktige?


  • Drev de med forskuttering av medlemskontingenter?

Utbredt juks

Så langt har retten hørt at såkalt forskuttering av kontingenten har vært utbredt i flere fylkeslag i AUF. Ordningen innebærer i korthet at AUF-tillitsvalgte legger ut kontingent for personer som sier ja til medlemsskap, men med liten eller ingen kontroll av innbetaling etterpå.
Bjørn Jarle Røberg Larsen, Anders Hornslien, Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen som er tiltalt for grovt bedrageri, har fortalt om slik forkuttering i stor stil i Oslo i årene 1992-1995.


Tidligere statsråd Turid Birkeland innrømmet tilsvarende praksis fra sin tid som fylkesleder i Oslo. Dagens AUF-leder Anniken Huitfeldt har fortalt om samme praksis fra fylkeslaget i Akershus.


Ifølge tidligere AUF-sekretær og tidligere AUF-leder i Buskerud, Ståle Dokken, har forskutteringspraksisen eksistert i AUF-systemet i alle fall siden 1986. Han var sekretær da Jens Stolbentberg var leder. Spørsmålet til dagens vitner er: Har de kjent til en slik praksis?

Oppblåste tall

Retten har videre hørt at AUF har operert med med fiktive og altfor høye medlemstall helt fra etterkrigstiden. Rune Gerhardsen som var leder av Oslo AUF i 1968 og leder av AUF fra 1973-1977, forklarte i går at AUF opererte med nærmest et konstant medlemtall på 26 000 medlememr helt fra etterkrigstiden. Tallet på betalende medlemmer var derimot 3-4000 i hans tid.
Bernt Bull som satt i kontrollkomiteen da Thorbjørn Jagland ledet AUF og hans høyre hånd Martin Kolberg var sekretær, kom med tilsvarende forklaring:
Det var et gap mellom det offiselle medlemstall og tallet på betalende medlemmer. I Jaglands ledertid lå det offisielle medlemstallet på 13-15 000, mens det reelle tallet var på 5-6000.

  • Hva er Jaglands forklaring? Hva sier Kolberg?


Retten har hørt at flere fylkesstyrer har forsøkt å tette gapet mellom kunstig høye tall fra fortiden og reelle tall. Det gjelder Øystein Mæland og Geir Axelsen som var i ledelsen i Oslo henholdsvis fra slutten av 70-tallet til godt ut på 80-tallet.

For mye støtte?

Dagens AUF-leder Anniken Huitfeldt bekrev i sin vineforklaring medlemstallet i Akershus fram til 1990 nærmest som en kake med tre lag: Det virklige tallet på betalende medlemmer, de det ble forskuttert for og et resttall fra tidligere år. Ifølge Huitfeldt ville man ikke stoppe jukset i en jafs av hensyn til tidligere ledere.


Mæland gikk ut i VG våren 1995 fordi han synte de fire som nå er tiltalt, fikk for stor støyt alene.

  • Hva synes Jagland, Stoltenberg og Kolberg om at fire unge AUF'er må stå til ansvar for mangeårig juks med medlemstall i AUF?


Fram til 1977 utløste ikke medlemstall alene offentlig støtte. Slik kunne Rune Gerharsen si at medlemtallet ikke spilte noen rolle i hans tid og at tallet 26 000 var som et kontaktnett å regne.

Men i 1977, samme år som Jagland ble leder i AUF, ble det innført en støtteordning knyttet til antall medlemmer.

  • Betyr det at Jagland søkte og fikk støtte for medlemstall som var for høye?