Jukset på eksamen - krever en halv million

Førskolelærerstudenten (24) ble tatt på fersken i eksamensjuks - og ble utestengt fra skolen i et halvt år. Det fant hun seg ikke i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24-åringen svarte med å saksøke staten for en halv million kroner.

Det var en medstudent som varslet vaktene om at 24-åringen muligens jukset under eksamen i naturfag og miljølære i juni i fjor.

En annen student hadde sett at 24-åringen tok et tettskrevet ark opp fra en genser hun hadde rundt livet.

Beslaglagt

Kladdearket ble beslaglagt av vaktene, og kopiert. 24-åringen forklarer at hun var dårlig forberedt, og at hun vurderte å levere blankt.

- Men ti minutter før oppgaven ble levert ut, begynte jeg å skrive ned det jeg hadde memorert i miljølære, forklarer 24-åringen. Ifølge egen forklaring hadde hun lært seg en egen studieteknikk som gikk ut på å sette melodi til tekster i lærebøkene. På den måten husket hun bedre.

Kladdarket eksamensvaktene beslagla, var på to og en tredjedels side som kvinnen skulle ha kladdet, angivelig i løpet av kort tid like før og etter at oppgaven ble delt ut.

24-åringen hevder hun er uskyldig, og begrunner den økonomiske siden av søksmålet med at hun på grunn av at hun ble stengt ute fra skolen, mistet arbeidsinntekt i ett år som førskolelærer.

Dessuten ble hun påført merutgifter fordi et huslån måtte refinansieres fordi hun kom seinere ut i arbeid enn planlagt.

Tingrettsdommer Knut Kleppestø i Oslo har vurdert sakens beviser. Han mener det ikke står til troende at kvinnen kan ha lært seg så å si utenat de mange ordrette sitatene fra lærebøkene, som er gjengitt i den omstridte kladden.

Forskjellig ortografi

- Ortografien i kladden er god, mens 24-åringens besvarelse, hvor hun ikke har bygd på kladden, har dårlig ortografi, konkluderer Kleppestø.

Dommeren støtter seg videre til vitner i saken.

Tobarnsmoren har en måned på seg til å vurdere anke til Borgar tinglagmannsrett.