- Jukset seg til makta

PARIS (Dagbladet): Flere lysskye affærer om valgfusk, okkulte finanser og fiktive stillinger fra den tida han var borgermester i Paris, er i ferd med å innhente Frankrikes president Jacques Chirac.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre franske politikere har bedt forhørsdommer Jean-Paul Valat om å avhøre Chirac i egenskap av tidligere borgermester om en alvorlig valgfusksak fra 1989.

I mars 1989 vant Chirac en storeslemseier i alle 20 arrondissementer i Paris. Det var et plaster på såret etter at han hadde tapt presidentvalget mot Mitterrand året før.

Falske lister

I virkeligheten vant Chirac takket være et sinnrikt system for å kontrollere valglistene. Et system gaullistpartiet RPR hadde utarbeidet, og som innebar å skrive inn RPR-velgere i strøk der flertallet ikke var sikret.

- Fra 1989 later det til at borgermesteren i Paris var aktivt med i prosessen, sier politikeren Yves Contassot. RPR ble beskyldt for valgfusk, men saken har stått i stampe siden.

- Dette vil ramme Chirac, sier en juridisk kilde til Dagbladet.

Chirac har vært ute i hardt vær før, men er inntil videre beskyttet av sin juridiske immunitet. Dette er tredje gang det stilles spørsmål ved Chiracs immunitet. Første gang var da Chirac som borgermester personlig grep inn for en sekretær som sto på rådhusets lønningsliste, men i virkeligheten jobbet for RPR. Normalt ville Chirac blitt gjenstand for etterforskning.

Andre gang var i forbindelse med fiktive stillinger ved rådhuset. I den saken er hans viseborgermester den gangen, tidligere statsminister Alain Juppé, under etterforskning.

Ekspert-tvil

Spørsmålet er om presidentens immunitet skal gjelde for hans handlinger også før han ble innsatt. Om dette strides ekspertene, men mener Chirac i det minste burde kunne avhøres som vitne.

Valgfusksaken er alvorlig for Chirac.

- Det er liten tvil om omfanget av fusket og om det politiske ansvaret på toppen i RPR i Paris, skriver avisa Libération.