Jul i Kabul

KABUL (Dagbladet): Nå er det fest i de vinterkalde gatene og i de trekkfulle husene i Kabul. Fastemåneden ramadan er slutt, og i tre dager feirer afghanerne for første gang eid uten Talibans åk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eid er tida for glede for alle muslimer og afghanere. Det er likt for fattig og rik. Folk reiser langt for å besøke familie og venner. Da har vi tid til å glede oss sammen, sier Dagbladets vert Koher.

Vi satt der i går på golvet, foran valnøtter, tørkede bær, jordnøtter, rosiner, mandler, kjeks, kaker, karameller og sukkertøy, samt digre kanner fylt av te med nellik, hjemme hos Koher i Kabul. I går feiret muslimene eid al-fitr, den store festen da fastemåneden ramadan er over.

Tre dagers fest

Afghanerne tar da imot besøk av slekt og venner, med huset fullt av den beste maten de har råd til, når de da ikke sjøl har forlatt huset for å gå på besøk.

Koher er middelaldrende og arbeidsledig. Den tidligere statsansatte har vært gift i et år og har ingen barn ennå. Men eldstebrorens tre sønner forsyner seg godt av fatene utover ettermiddagen.

I går var det en slags frigjøringsfest. Den første eid - eller «id », som afghanerne uttaler det arabiske ordet - uten Taliban. Forretningene sier de har hatt godt salg denne uka, til tross for utbredt fattigdom. Folk skal ha nye klær, og huset skal fylles med mat. Festen varer tre dager til ende

Eid begynte tidlig i Kabul i går morges for mange, med bønn i moskeene, som var fulle av folk.

Nesten jul

Utenfor satt tiggerne. De som har, skal gi eid-penger til de fattige. Og utenfor en moské midt i byen så vi flere slagsmål mellom forfrosne tiggerbarn om almissene.

- Dette er nesten som jul hos dere, forklarer en unggutt innhyllet i sin pattu utenfor moskeen.

Der ligger mennene på kne på tepper utendørs og ber. Tiggerbarna hvirvler rundt for å be om almisser. Mange har tatt lommene fulle av penger for å dele ut. Valutaen afghani er så lite verd at det må store bunker til om det skal monne. 100000 afghani er bare 20 kroner.

- Ramadan med fasten er til for at de rike skal kjenne hvordan det er å være fattig og sulte, fortalte en eldre maulama - geistlig - i Pakistan til meg da fasten begynte.

- Men eid er ikke bare mat. Eid er også for dem som har mistet sine kjære. En besøker dem for å dele deres sorg, forklarer Koher.

Nådens sted

Vi kom på besøk til ham i går ettermiddag, etter den store middagen, da bordet skal bugne av grønnsaker og frukt og gjerne lammekjøtt.

De bor tolv i huset, i en bydel av Kabul som heter Kahir Khana - nådens sted - og den ble da heller ikke ødelagt under borgerkrigen. Foruten Koher og kona er det broren med kona og tre sønner, en yngre bror, to søstre og hans mor. Nå har kona og de andre dratt på besøk til andre, så han og barna holder hus. De tre dagene festen varer går med til å spise, prate, dra på besøk og sove.

Bare 12 år gammel har Noman gjort seg sine tanker om Taliban-styrets fall:

- Jeg er glad nå. De kom fra andre land, f ra Pakistan, Arabia eller Kina. Nå kommer folk med god utdanning tilbake. Afghanistan trenger dem. Jeg vil at Afghanistan skal bli et utviklet land, sier unggutten på god skoleengelsk, mens onkelen må vente på oversettelsen for å forstå.

- Hva skal du bli?

- Jeg ønsker å bli en god lege. Det vil hjelpe mange folk, sier han.

Vi spør den like gamle vennen hans, Edriz, om det samme.

- Lege.

- Du også? Vil dere ikke bli president eller statsminister?

- Nei, svarer begge i ung forakt for politikk.

Men det er klart: Et regime som forbød drager, fjernsyn, filmer og musikk, har ikke mye å hente hos de unge.

For første gang på veldig lenge var det elektrisk strøm hele dagen. Fred og eid, uten Taliban - begivenhetene har gått raskt i Afghanistan denne vinteren.

FASTEFEST: Koher (t.v.) er onkel til Emran og Nazer (bak). Vennene Noman (i midten) og Edriz er på besøk i Kabul for å feire Eid, som er slutten på fastemåneden Ramadan.
BØNN: Morgenbønn i Kabul, mens enkene tigger.
FEST: En ballongselger i Kabuls gater.