Jul i Kabul

I en støvete gate i en utbombet by ruller et lett pyntet tre bortover mot kontorene til en internasjonal hjelpeorganisasjon. Julen sniker seg sakte tilbake til Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter flere års fravær under Taliban-regimet, er julen i ferd med å presse seg til overflaten igjen i muslimske Kabul.

På brosteinene i Blomstergaten er juletrær og pynt til salgs sammen med gavepapir og papirblomster. Juletreprisene er høye, men gjenstand for pruting. Et sted mellom 30 og 60 dollar er vanlig pris.

- Dette er frihet, og det er gode forretninger for oss, stråler Abdul Salam Sahadat, stolt innehaver av «Vårbutikken».

Han selger tre til fire trær om dagen. Kundene er diplomater, hjelpearbeidere, journalister eller britiske soldater.

Julen er fremdeles fremmed for lokalbefolkningen selv om en forbipasserende påpeker at muslimene også har en plass for Jesus i sin tro som profet. Han tror at det fremdeles er kristne innbyggere i Kabul, men at de har holdt sin tro skjult.

Jeg håper at det endres snart, sier han.

Den franske nonnen Chantal har bodd i Kabul i mer enn 25 år. Sammen med en sveitsisk og en japansk nonne utgjør hun det eneste faste kristne innslaget i Kabul. Hun har lært seg å utøve sin tro i diskrete former. I år - på samme måte som tidligere år - feirer hun jul innenfor hjemmets fire vegger sammen med sine medsøstre og nære venner.

Trass i Talibans fall ble det ikke arrangert noen midnattsmesse i Kabul julaften.

Så vidt folk vet finnes det da heller ingen kirke i byen. Med et mulig unntak for den italienske ambassaden, som har et kapell. Men ambassadepresten forlot byen allerede i 1992.

Kapellet har et enkelt interiør. En freske av Frans av Assisi er malt på de hvitkalkede veggene. Kirkestolene er dekket av støvduker, støvdukene er dekket av støv. Presteboligens bibliotek er intakt og på veggen henger en kalender fra 1992. Akkurat som presten hadde dratt i går.

(NTB)

JULETRE: Afghaneren fraktet i går juletreet til den franske ambassaden i Kabul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer