Jul i luken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moderne foreldre går til krampaktige bestrebelser for å demonstrere omsorg. Noen ganger blir det mest komisk. Siste nytt på for travle hotellforeldre er eventyrrom. På Thon Hotell i Molde kan foreldre på reise, dandere seg i lenestol, under en stjernehimmel, mellom bamser og lekedyr, for å lese eventyr og si «natta» – foran webkamera. Godnattklemmen sendes selvsagt på MMS.

Desember er tida for mange krampaktige foreldreøvelser, den første handler om å åpne luker. Mange mødre legger hele sin prestisje i hjemmelaget adventskalender, for det holder ikke med noe enkelt kunsthåndverk i jute og filt. Andre svir av halve desemberlønna.

Det var forresten tyske frau Lang som lagde den første for 125 år siden. For å forkorte ventetida for lille Lang, ga hun sønnen på fire en papp-plate påført 24 kaker. Oppfinnelsen fikk en rykende utvikling: Luker med tall på, tredimensjonale varianter, kalendere til å brette ut osv.

De perforerte lukene var et stort skritt for menneskehetens tommelfingere. Endelig slapp man unna skalpell, blodsøl og bruk av ord som ikke hører jula til. Avkristningen slo for alvor inn på 60-tallet: De tre vise menn måtte vike for de tre små griser. Josef og Maria ble danket ut av Donald og Dolly. Og så kom smurfene, Batman, Barbie – og Lego City og Lego Castle. Og der er vi ved årets største foreldrekrise.

Ja – jeg innrømmer det. Jeg er en av mange dustete mødre som jaktet på City og Castle gjennom hele uka: Utsolgt, utsolgt. Butikkpersonalet svarer oppgitt at jeg burde ha kjøpt for en måned siden. Helst i september. Jeg er mor 650 som ringer. Jeg ringer videre, halve Østlandet rundt. Jeg ringer, men vet ikke hvorfor jeg ringer. Jeg blir mer og mer irritert på handelsstanden: Her prøver jeg å være en sånn superkommers mamma som gir unga akkurat det de vil ha – og så blir jeg stoppet. Når blir det potet med 24 fyrstikker i.