Jul verden over

Bomber i Indonesia, fyrverkeri-forbud på Elfenbenskysten, Paven taler i Roma og Herborg Kråkevik sang for hovedstadens rusmisbrukere. Vi gir deg utdrag og bilder fra julefeiringa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over Betlehem, byen der det hele startet, ligger et teppe av regn og sorg. 2000 års-feiringen av Jesu fødsel skulle bli høydepunktet i millenniums-feiringa men tre måneder med uroligheter har ødelagt ethvert håp om tidenes julefeiring.

Under kaldt regn har noen få palestinere og tilreisende turister vært samlet for å markere jula. Vanligvis på denne tida henger julepynten tjukt på plassen foran kirka hvor man tror Jesus ble født. I dag er det god plass mellom julelysene og dekorasjonene.

Den palestinske presidenten Yasser Arafat kom flygende til Betlehem. Det er første gang siden uroen startet, at han besøker Vestbredden. Arafat overværer alltid midnattsmessen, og i år blir intet unntak. Siden uroen brøt ut i slutten av september, har minst 345 blir drept - mesteparten palestinere.

Uten smell på Elfenbeinskysten

Heller ikke på Elfenbenskysten går de en hyggelig juletid i møte. Etter et år med to militære opprør, utstrakt vold, drap og etniske konflikter, tar ikke myndighetene sjansen på å utsette befolkningens tynnslitte nerver for ytterligere påkjenninger.

Innenriksministeren har forbudt salg og bruk av fyrverkeri for å unngå panikk.

- De høres for mye ut som skudd, forklarte han.

Det tidligere stabile vestafrikanske landet opplevde et kupp forrige julaften, og det går fortsatt rykter om at mer vold er i vente.

Kråkevik sang for rusmisbrukere

I Urtegata arrangerte Frelsesarmeen julefest for hovedstadens rusmisbrukere for 20. gang. Herborg Kråkevik sang julen inn.

- Det viktigste med julen er å gjøre noe for andre. Jeg kjenner også flere av dem som går her. Et klokere publikum skal du lete lenge etter, sa Kråkevik til Aftenposten.

Bombet kristne i Indonesia

I verdens mest folkerike muslimske stat, smalt flere bomber i det julemessene var underveis. Minst 10 personer omkom i attentatene mot en rekke kristne kirker rundt om i øyriket.

I hovedstaden Jakarta smalt det utenfor den største katolske kirka like etter at juleseremonien startet. Fire andre kirker ble også bombet i Jakarta, og minst tre døde. Resten av hovedstadens kirker ble evakuert da nyheten om bombene spredte seg.

Fire politimenn døde da de forsøkte å desarmere en bombe på øya Sumatra.

Belgisk konge frykter rasisme

I Belgia advarte kong Albert 2. mot fremmedfrykt i sin tradisjonelle juletale til folket. For tre måneder siden fikk landets nasjonalistparti rekordoppslutning i lokalvalget.

Kongen trakk paralleller til Balkan hvor han nettopp besøkte belgiske fredsstyrker.

- Jeg var forskrekket over herjingene i vår tid som skyldtes ekstrem nasjonalisme og fremmedfrykt, sa kongen ifølge nyhetsbyrået AP.

Han ba belgierne om å ta lærdom av sin historie og hendelsene på Balkan.

Britiske kongelige samlet til messe

I England var kongefamilien samlet til julemesse i Maria Magdalena-kirka i Sandringham. I anledning årtusenskiftet hadde dronningen invitert BBC til å filme seremonien som ble overvært av blant andre henne, dronningmoren, prins Charles og prins William.

Erkebiskop George Carey understreket navnenes betydning under prekenen.

- Vi har blitt kun sifre - med våre banknumre, personnumre, kortnumre, passnumre og så videre. Noen ganger føles det som om vi ikke lever uten disse numrene. Vi må passe på at numrene ikke blir viktigere enn folkene, forholdene og samfunnene som virkelig er rundt oss, sa Carey.

Paven talte til pilegrimene

Like før klokka 24 starter midnattsmessen i Roma hvor pave Paul Johannes 2. skal ta oss med inn i det nye året. Han startet høytiden med å ønske «god jul til alle» tidligere i dag. Kalde pilegrimer på Petersplassen fikk stå i regnet og motta hilsenen hans.

På Petersplassen spilte de scenen med Maria, Josef og Jesus-barnet i stallen. Den 80-årige paven henviste til dette i talen sin.

- Denne enkle scenen gjør at vi kan forstå julas virkelige mening. Jula er et mysterium av ydmykhet og kjærlighet, glede og oppmerksomhet om fattigdom, sa paven.

FØDSELSKIRKEN: En kvinne hjelper en gutt å tenne lys. Kun en håndfull pilgrimer fant veien til kirka hvor Jesus skal ha blitt født.
SAMLET I JULA: Dronningmoren gjorde sin første offentlige opptreden siden hun brakk kragebeinet for snart to måneder siden.
KLAR FOR MIDNATTSMESSE: Paven tenner fredlyset som skal brenne til midnatt. Da starter messen som blir overvært av tusenvis av mennesker på Petersplassen.
JUL IGJEN: En mann forsøker å selge julegaver til bilistene. For et år siden var det statskupp på julaften. I år ønsker ikke folket mer bråk.
SMALT UNDER JULEMESSA: Bomber smalt ved flere kirker i den indonesiske hovedstaden. Minst ti ble drept og flere titalls skadd.