FALSK NETTSIDE: Den falske Canon-butikken «justcanon.net» lurte mange juleshoppere i fjor. Stadig dukker det opp nye slike falske nettbutikker, som lurer kunder for penger og kredittkortinformasjon.
FALSK NETTSIDE: Den falske Canon-butikken «justcanon.net» lurte mange juleshoppere i fjor. Stadig dukker det opp nye slike falske nettbutikker, som lurer kunder for penger og kredittkortinformasjon.Vis mer

Jula er høytid for datavirus

Pass din databruk. I julestria prøver kriminelle å ta seg inn i din maskin. Og på nettet florerer det med hissige datavirus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nordmenn lever mer og mer av livet vårt på nettet. Vi deler bilder fra ferieturene og forteller om de nære tingene på Facebook, samtidig som vi stadig oftere drar kredittkortet i nettbutikker.

I år kommer halvparten av oss til å kjøpe minst én julegave på internett. Denne utviklingen vet kriminelle å utnytte i en  stadig mer kreative jakt på dine penger.

- De kriminelle spiller på menneskelige følelser som frykt, ønsker og tillit. Nettsvindelen følger årstidene som været, i julestria er nordmenn mer åpne og mindre skeptiske, derfor øker også risikoen, sier Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Facebook-ormer Et av datavirusene som herjer i førjulsstria er en klassisk Facebook-orm som sprer den svært skumle banktrojaneren «Zeus». Facebook-ormen forsøker å lure deg til å laste ned en skjermsparer med to vakre blondiner. Lar du deg lure, kan du oppleve et mareritt ved at «Zeus» får tak i kritisk informasjon på din PC. Informasjon kriminelle kan bruke til å ta over livet ditt.

Skjermsparer-ormen er nå på retur, men i førjulsstria vil det garantert dukke opp nye svindelforsøk som vil spille på julehøytiden.'

DUMT: Å laste ned en skjermsparer med bildet av to blondiner, høres kanskje koselig ut, men det kan være noe av det dummeste du har gjort. Facebook-ormer kan inneholde trojanere som stjeler kredittkortinformasjon, bankinnlogging og alle dine passord.
DUMT: Å laste ned en skjermsparer med bildet av to blondiner, høres kanskje koselig ut, men det kan være noe av det dummeste du har gjort. Facebook-ormer kan inneholde trojanere som stjeler kredittkortinformasjon, bankinnlogging og alle dine passord. Vis mer

Interaktive julekort du får fra venner kan inneholde farlige virus, mens det gode juletilbudet du får fra en Facebook-venn kan ta deg til en falsk nettside som tar pengene dine og stjeler din identitet.

Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge advarer nå nordmenn mot å være naive på internett i adventstiden.

- De kriminelle benytter seg av menneskelige faktorer hele veien. Rundt jul er folk opptatt av å sende virituelle julekort og presanger til venner, dette benytter de kriminelle seg av, sier Seierstad.

Falske nettsider I Sør-Europa utspiller det seg nå en økonomisk krise, som sakte spiser seg nordover. Norge er foreløpig skånet, men dette gjør bare nordmenn enda mer attraktive som byttedyr.

Christian Meyer i Norsis forteller at arbeidsledige programutviklere i Spania og Hellas målrettet angriper norske forbrukere som er på juleshopping på nettet.

De skaper falske nethandler som er rene kopier av etablerte butikker. Er du uforsiktig, kan du bruke tusenvis av kroner uten å få en eneste vare. I stedet har du gitt fra deg verdifull kredittkortinformasjon til kriminelle, som mest sannsynlig vil bruke den informasjonen til å fortsette bedrageriet.

- Denne type svindel øker når det er økonomisk uro i verden. ID-tyveri gikk gradvis ned fra 2001 til 2009, for så å eksplodere. Vi er nå inne i den såkalte «helvetesuka» i europeisk økonomi, det er mange som har mistet jobben i Sør-Europa og som sliter. Har du fått sparken som programvareutvikler, er det fortsatt et marked der ute. Vi ser at høyt utdannede mennesker bygger opp store kriminelle organisasjoner for å svindle folk.

- For dem er nordmenn attraktive bytter, når vi er verdens rikeste land med oljekrukka i Nordsjøen og topper lista over verdens mest naive folkeslag. Nordmenn er et yndet objekt å svindle, sier Meyer i Norsis.

Vask PC'en til jul Seierstad i Microsoft Norge anbefaler alle å ta med PC'en på juleforberedelsene. Om man ikke «setter opp fuggelband og pynter tre» på PC'en, bør man «vaske golvet».

- Ta en skikkelig «julevask» av PC'en - og ta den før julehandelen. Sørg for at PC'en er scannet for virus og oppdatert, da er den mye vanskeligere å infisere, sier Seierstad.