JULEHANDEL: Julehandelen er godt i gang, og i år kan du finne mange gaver til en billig penge. Foto:  NIGEL TREBLIN/ SCANPIX
JULEHANDEL: Julehandelen er godt i gang, og i år kan du finne mange gaver til en billig penge. Foto: NIGEL TREBLIN/ SCANPIXVis mer

Jula er på billigsalg

Hjelp oss å lage lista over de beste tilbudene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finanskrise til tross, nordmenn handler julegaver som aldri før.

Hvor finner vi de beste julegavekjøpene? Hvor er salget størst? Send inn dine forslag i kommentarfeltet, så lager vi en samleliste.

Mens vi tidligere har venta til etter jul og ofte også nyttår på salget, kan vi i år shoppe julegaver med både 30- og 40- og 50 prosent avslag allerede nå.

Handler for 6400
En undersøkelse gjort av Synovate på vegne av DNBnor anslår at denne julens gavebudsjettet i snitt ligger på 6411 kroner per nordmann over 15 år - mot 6342 kroner i fjor.

Dette overrasker kanskje noen, siden vi i hele høst har fått høre at vi beveger oss inn i en økonomisk nedgangstid.

Senterleder ved kjøpesenteret Oslo City, Trond Herberg, er imidlertid ikke overrasket.

- Denne økningen har vært forventet. Jula er svært viktig for nordmenn, og de aller fleste har ikke merket finanskrisa så godt på lommeboka ennå, sier han til Dagbladet.no.

På salg

Herberg forteller videre at Oslo City er blant de som har merket en omsetningsvekts i desember i år sammenlignet med i fjor.

- Førjulssalget hos oss har steget med en prosent siden i fjor, sier han. Og trolig er det det uvanlige førjulssalget som har skylda i veksten.

SNART JUL: Men først skal det handles. Foto:  NIGEL TREBLIN/ SCANPIX
SNART JUL: Men først skal det handles. Foto: NIGEL TREBLIN/ SCANPIX Vis mer

De fleste eksperter tror det er finanskrisa som har bidratt til at butikkene har sett seg nødt til å senke prisene nå.

Rettigheter
Men hvilke rettigheter har vi forbrukerne når vi handler gaver på salg? Går det for eksempel greit å bytte gavene?

- En rett til å bytte varer finnes ikke, men i jula opererer likevel de aller fleste butikker med en policy der gaver kan byttes etter jul. Det er imidlertid lurt av forbrukerne å ta vare på kvitteringen, sier Herberg fra Oslo City.

ØKER FRA I FJOR: Senterleder ved Oslo City, Trond Herberg, merker en økning i omsetningen i desember i år sammenlignet med i fjor.
ØKER FRA I FJOR: Senterleder ved Oslo City, Trond Herberg, merker en økning i omsetningen i desember i år sammenlignet med i fjor. Vis mer

For verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir en kjøper rett til å bytte feilfrie varer.

- Som kunde har man ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning. Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert så lenge at det må sies å ha blitt en sedvane. Dette gjelder spesielt for typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, CD'er osv, forteller Jon Andreas Lange i Forbrukerrådet.

Han legger til at noen forutsetninger her gjelder.

- For å bytte, er det en klar forutsetning at det dreier seg om en ubrukt og uskadet vare. Selgeren må med andre ord uten problemer kunne legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte dersom emballasjen er skadet, sier han.

KJENN DINE RETTIGHETER: Når man handler på salg, kan det være greit å vite hvike rettigheter man har. Advokat Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet, forteller deg hva du kan og ikke kan kreve.
KJENN DINE RETTIGHETER: Når man handler på salg, kan det være greit å vite hvike rettigheter man har. Advokat Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet, forteller deg hva du kan og ikke kan kreve. Vis mer

Hvor finnes julegavene til halv pris? Fortell oss hvor du har funnet de beste tilbudene!

SALG: I år er det salg i mange butikker før jul. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
SALG: I år er det salg i mange butikker før jul. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer