Frykter smittehopp:

- Jula kan koste oss dyrt

Flere eksperter Dagbladet har snakket med, mener smittetrykket er for høyt før jul, og at en oppmykning av restriksjonene i julehøytida kan få konsekvenser for Norge.

Bekymret: Helseminister Bent Høie sier at selv om vaksinene i Norge er rett rundt hjørnet, så er han bekymret for utviklingen antall smittede. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag går startskuddet for årets juleferie for mange.

Etter en høst der man har blitt oppfordret til å unngå innenlandsreiser og holde seg mest mulig hjemme, er det vurdert at hjemreise til jul kan være en nødvendig reise for mange.

Men til tross for at smittekurven i Norge har flatet ut, er situasjonen fortsatt svært usikker, og allerede uka før jul settes det nye smitterekorder i flere kommuner.

- Vi blir ikke overrasket om vi ser en økning i smittetallene, sa avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet tirsdag.

NTNU-professor Steinar Westin mener Norge ikke har klart å få smitten langt nok ned før jula ringer inn.

- Veldig risikabelt

- Det var et ønske om å få den lavere ned, men det har vi ikke klart. Det betyr at vi beveger oss inn i en usikker situasjon når mange nå skal reise fram og tilbake til andre kommuner i jula, sier Westin.

Han er lege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin, og mener julas reiser byr på «veldig mange muligheter for smitte».

BEKYMRET: Professor Dr. med. Steinar Westin. Foto: Ned Alley 2009
BEKYMRET: Professor Dr. med. Steinar Westin. Foto: Ned Alley 2009 Vis mer

- Det er en svært risikabel situasjon, og vi må være forberedt på en ubehagelig oppblomstring like etter jul eller tidlig i januar. Jeg krysser fingrene og håper at det ikke skal gå så ille som jeg frykter, men vi har sett hvor lynraskt denne smitten kan blusse opp.

- Mener du at regjeringen har sluppet opp for mye?

- Ja, egentlig, også med denne karantenefrie arbeidsinnvandringen. Men nå har jo Høie på forsiktig vis sagt at man kan ha inntil ti personer på besøk to ganger i jula. Det betyr ikke at man skal.

Westin mener vaksinenyhetene og statsminister Erna Solbergs uttalelser om vaksinestart i romjula har ført til at mange nå kan tro at redningen er like om hjørnet.

- Det er hjertelig feil, slår han fast.

NISSE-SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål fra et bekymret barn. Video: Regjeringen Vis mer

Også professor Torgrim Log på Institutt for sikkerhet, kjemi og bioingeniørfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) sier at han hadde ønsket at regjeringen ikke åpnet opp for at flere kan møtes ved to anledninger nå i jula.

- Jeg er på den konservative sida, og mener det hadde vært bedre å være litt for restriktiv. Jeg hadde ønsket at regjeringen ikke hadde åpnet for dette. Om det er farlig, vil vi finne ut etter jul, sier Log til Dagbladet.

STUSSLIG JUL: - Om du får positiv coronatest før jul så skal du isoleres, sier Espen Nakstad. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Holder pusten

Westin peker blant annet på at det fortsatt er mye vi ikke vet om vaksinen, som om den også kan beskytte de vaksinerte mot å smitte videre. Og dessuten vil det i starten være begrenset med vaksinedoser.

- Man må ikke tro at vaksinene hjelper oss i den situasjonen vi har nå. Det som skjer etter jul er helt uavhengig av vaksiner, så jeg holder pusten, sier han.

I Danmark, som for tiden har tusenvis av nye smittede hver dag, advarer statsminister Mette Frederiksen om at pandemiens tøffeste måneder er i vente. Januar og februar kan bli de hardeste, og hun har valgt å stenge ned hele landet, med unntak av matbutikker og apotek, første juledag.

- Akkurat som danskene, så er jeg redd at vi får denne juleoppblomstringen som kan komme til å koste oss dyrt, sier Westin.

- At vi får en situasjon som i Danmark, for ikke å snakke om Sverige, er den store skrekken.

Foreløpig fungerer den såkalte TISK-strategien - testing, isolasjon, smittesporing og karantene, utmerket i Norge, mener NTNU-professoren. Både helseminister Bent Høie, FHI og Helsedirektoratet har imidlertid gang på gang advart mot at strategien er sårbar, og om den bryter sammen, vil smitten spre seg ukontrollert i Norge.

- Og gjør den det, da kan det være for seint å dra i nødbremsen. Vi må bare håpe at vi kan unngå en ny total lockdown, som i mars.

Han får støtte fra professor Log.

- Det er et generelt høyt smittetrykk i Norge nå, og vi har også sett hvor lett det har tatt av i nabolandene våre, så vi er i ei tid nå der det er viktig at vi er forsiktige, sier Log.

- Klarer vi å feire jul med ekstra forsiktighet, har vi et enklere 2021 foran oss.

- Uklokt

En av kommunene som nå registrerer flere smittede på ett døgn enn noen gang under pandemien, er Porsgrunn.

Ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss, er redd lettelsene i jula kan tolkes litt som at viruset er mindre smittsomt nå.

- Viruset bryr seg ikke om intensjonen bak det å være sammen - om det er jul eller bursdag. At det er signalisert enkelte lettelser på restriksjonene nå i jula, er gitt i beste mening, men det kan tolkes litt som at viruset er mindre smittsomt nå, og det er det ikke. Jeg synes derfor det kanskje er uklokt med egne nasjonale råd for jula. Samtidig forstår jeg regjeringen godt - og at de ønsker å være imøtekommende.

Også ordfører i Sarpsborg kommune, Sindre Martinsen-Evje, sier til Dagbladet at han frykter innbyggerne ikke er flinke nok til å følge de nasjonale tiltakene.

- Det vi ser nå er at det er mange som går med symptomer og smitte, og som ikke er hjemme eller tester seg. Det er en utfordring, og det er nok mye tiltakstrøtthet, sier han.

Tilfellene har ikke endt med noen politisaker, forteller han.

- Men vi ser det når vi gjør smittesporing, at det dessverre er mange som lar seg teste for seint, og som i ytterste konsekvens har fått mange nærkontakter.

- Vi trenger nå at samfunnet tar en ekstra dugnad og følger nasjonale råd og anbefalinger, og lokale regler.

- Deler Danmarks bekymring

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, sier til Dagbladet at det ikke skal så mye til før vi mister kontrollen over smitten i Norge.

Han peker blant annet på at den tydelige nedgangen i smitten som var tidligere i desember, nå har stoppet opp, og at flere smitteutbrudd knyttet til bestemte geografiske områder, miljøer og skoler har vist seg vanskelig å få rask og full kontroll på. Spesielt gjelder dette på østlandet.

DELER BEKYMRINGEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deler Danmarks bekymring for en smitteøkningi januar og februar. Foto: Heiko Junge / NTB
DELER BEKYMRINGEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deler Danmarks bekymring for en smitteøkningi januar og februar. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- FHI har estimert at bare omtrent 40 prosent av alle smittede blir fanget opp gjennom testing, og bevegelsesmønsteret til folk inn mot jula er høyt. Derfor er det krevende å drive smittenivået nedover bare med tradisjonell testing og smittesporing av de 40 prosentene man tror at fanges opp med testing.

- I Danmark venter statsministeren at januar og februar blir de verste månedene i pandemien. Gjør man det i Norge også?

- Januar og februar er vintermåneder der det tradisjonelt er en del smittespredning fordi folk er mer innendørs enn ellers i året. Vi deler bekymringen for at dette kan bidra til økt smitte sammenliknet med varmere årstider, svarer Nakstad.

- Viktig for motivasjonen

- I hvilken grad frykter dere at mildere julerestriksjoner kan føre til et hopp i smitten?

- Vi tror ikke nødvendigvis at julefeiringen vil medføre mye økt smitte sammenliknet med vanlige arbeidsuker før jul, da mobiliteten i samfunnet er svært stor. Vi er mer bekymret for smittespredning etter jul når mange er tilbake i en hverdag med mer kontakt med andre. Flere kommer også tilbake fra julefeiring i land med vesentlig høyere smittenivå enn i Norge, sier Nakstad til Dagbladet.

- Hvordan har man tatt vurderingen om at man kan møtes flere i jula?

- Det er blant annet folks behov for å feire jul og møte familie de ikke har sett på lenge så har påvirket denne vurderingen. Juleferien er også viktig for å opprettholde motivasjonen til å fortsette å følge smittevernråd i en vanskelig pandemi. Og det er viktig for den psykiske helsen å kunne feire jul for mange nordmenn, svarer Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer