Julaften på forskudd

STAVANGER (Dagbladet): For rockere er ikke nissen det sikreste juletegnet. Det er Young Neils, det

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om julekvelden kommer brått på kjerringa, så har jeg lengtet lenge etter dette: En kveld med Young Neils, et band bestående av Jørn Christensen, Lars Lillo-Stenberg, Palle Krüger og Per Vestaby.

De spiller Neil Young-låter på en måte som hedrer den kanoniserte rockeren.

Kveldens konsert åpnet med deLillos, som er på sjarmoffensiv med ny plate og får lov til å være oppvarmere for Young Neils. Uansett hvordan man vrir og vender på det: Når jula nærmer seg, er Young Neils kveldens konger. Like vindskeivt som mesteren skjener de innom 20 låter vi har hørt på i snart 30 år. Blytungt, gitarmassivt og melodiøst.

Young Neils viser også hvilket gitaristformat det er over Lars Lillo-Stenberg. Han er direkte mesterlig når kan kaster seg over seksstrengeren like frenetisk som Younger'n. Jørn Christensen, som vier konsertkvelden til tangenter og gitarer, er ikke mindre synlig enn makkeren. De to har kjent hverandre og jobbet sammen lengre enn det det fleste ekteskap holder - og låter deretter.

Kompkameratene Per Vestaby og Palle Krüger beveger seg som et damplokomotiv i motbakke. Det går tungt, dampen står om dem. Fanden kaster på mer køl. Det låter bare fjellstøtt.

Young Neils, som spiller i Trondheim fredag, Bergen lørdag og 22. og 23. desember i Oslo, utgyter ypperlige versjoner av «Hey Hey My My», «Old Man», «Southern Man», «Powder Finger», «Cinnamon Girl» med flere.

Dette er julaften, dere.