Julaften spolert: - Veldig spesielt

Robert Gustafsson (36) fikk påvist covid-19 fire dager før jul. - Det ble noen kjipe samtaler jeg måtte ta.

ISOLERT: Robert Gustafsson sitter isolert på et lite soverom i Oslo. Foto: Privat
ISOLERT: Robert Gustafsson sitter isolert på et lite soverom i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Antall coronasmittede har økt betraktelig gjennom november og desember, før kurven den siste uka har flatet ut. Likevel risikerer mange nordmenn å tilbringe juletida i karantene og isolasjon.

Svenske Gustafsson hadde planlagt julefeiring med familien i hjemlandet, hvor han ikke har vært på halvannet år. Nå ryker gjenforeningen.

- Vi har ikke prioritert å reise til Sverige det siste halvannet året, men skulle bruke jula til det, og tenkte det var hyggelig. Jeg skulle ta med kjæresten og feire julaften med familien i sørlige Sverige, og deretter besøke søsteren min i Göteborg. Det ble noen kjipe telefonsamtaler å ta, sukker han.

- Uggen følelse

Gustafsson, som har vært bosatt i Oslo siden 2007, hadde vært på tur til Island da han ankom Norge søndag.

På Gardermoen følte han seg frisk, og testet negativt på en PCR-test. Men forteller at han fikk en uggen følelse da han kom hjem, og fikk feber i løpet av natta.

ISLAND: Gustafsson på Island få dager før coronaen slo til. Foto: Privat
ISLAND: Gustafsson på Island få dager før coronaen slo til. Foto: Privat Vis mer

Mandag tok han en ny hurtigtest hjemme, den var positiv. Etterpå har han tatt en ny PCR-test, også den positiv.

- Jeg har mistet smakssansen, og hatt høy feber, forklarer 36-åringen om sykdomsforløpet.

EKKELT: Under en pressekonferanse i Australia, fikk den lokale helseministeren uventet besøk på talerstolen. Video: AP / Newsflare Vis mer

Samboeren smittet

Gustafsson isolerte seg på et lite soverom, hvor samboeren Camilla, som da var i karantene, serverte mat på døra. Ved å holde seg unna hverandre var håpet at hun skulle slippe julefeiring i karantene.

Men onsdag kunne han fortelle at også Camilla hadde testet positivt på en hurtigtest.

- Hun er litt mer glad i jul enn det jeg er, så det er mest kjipt for henne og familien, forklarer Gustafsson.

DÅRLIG FORM: Robert Gustafsson har hatt høy feber og mistet smakssans etter at han kom hjem fra Island. Foto: Privat
DÅRLIG FORM: Robert Gustafsson har hatt høy feber og mistet smakssans etter at han kom hjem fra Island. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan blir din julefeiring i karantene, da?

- Det blir veldig spesielt. Jeg får rigge meg opp med noe FaceTime, mens svigermor skal levere pinnekjøtt på døra. Dessverre har jeg fortsatt ikke smakssans da, flirer svensken, som påpeker at den svenske julematen også er et savn i høytida.

- Tenk nøye gjennom dette

Gustafsson og samboeren får en julefeiring preget av corona, men det får trolig også mange andre i det norske land.

Gjennom november og desember har smitten i Norge skutt i været. Med en topp på 6003 nye smittede siste døgn forrige uke. Nye strengere tiltak har blitt innført, blant annet strengere karanteneregler.

De siste dagene har tallene gått ned igjen. 22. desember ble det registrert 4799 nye smittede i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med en rekke smitteråd for jula.

- For å redusere risiko for smitte, bør vi begrense sosialt samvær og tenke nøye gjennom hvem vi vil prioritere å møte i jula, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI Line Vold.

Tidligere i desember ble det er gitt en nasjonal anbefaling om å ikke ha flere enn ti gjester hjemme. Samtidig er det åpnet for at alle kan ha eller delta i ett selskap med inntil 20 gjester én gang (i tillegg til de du bor sammen med).

- Det betyr ikke at du kan ha ti ulike gjester hver dag, eller ha besøk av 20 gjester en dag og så dra på besøk der du er en del av andres selskap med 20 gjester de andre dagene i jula. Tenk gjennom hva som er nødvendig av sosiale sammenkomster og overnattinger, og hva du kan klare deg uten, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer