VIN-LØFTE: I januar lovte finansminister Siv Jensen å åpne Vinmonopolet på blant annet julaften og påskeaften. Det kan bli enklere sagt enn gjort. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
VIN-LØFTE: I januar lovte finansminister Siv Jensen å åpne Vinmonopolet på blant annet julaften og påskeaften. Det kan bli enklere sagt enn gjort. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Julaften-strid ga brudd i Vinmonopolets lønnsforhandlinger

Tilspisset etter Siv Jensens løfter om vinsalg på julaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største uenigheten mellom partene er ifølge en melding på LO-forbundet Handel og Kontors hjemmeside spørsmålet om arbeid på julaften, påskeaften, nyttårsaften og pinseaften.

I meldinga fra Handel og Kontor heter det at «forhandlingene går nå over i en ny fase hvor LO Stat og Spekter overtar forhandlingene før en eventuell mekling. Dato for disse forhandlingene er ikke fastsatt».

Siv Jensens løfte Handel og Kontor står fast på at de ikke vil endre tariffavtalen slik at det skal jobbes på disse dagene.

- Det man absolutt er uenige om er om man skal endre tariffavtalen på det punktet som går på åpningstider, sier Ove Magnus Halkjær, avdelingsleder informasjon og samfunnskontakt i Handel og Kontor.

Allerede i januar, da finansminister Siv Jensen (Frp) varslet at regjeringen vil tillate alkoholsalg på blant annet julaften og nyttårsaften, gjorde LO det klart at dette i så fall var noe det måtte forhandles om.

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen avviser overfor Dagbladet at Vinmonopolet har fått ordre fra regjeringen om å forhandle fram endringer i tariffavtalens bestemmelser om fri på de ulike -aftenene.

- Ikke instruert - Vi er på ingen måte instruert av regjeringen for å få til noe på dette punktet, sier Lorentzen til Dagbladet.

Han understreker at forhandlingene fortsetter, men nå på et høyere i nivå etter at det har vært forhandlet lokalt med bistand fra Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

- Det er brudd i de lokale forhandlingene med bistand, og nå er saken tatt videre, forklarer han.

Han presiserer at alkoholloven foreløpig ikke er endret slik at vinsalget kan begynne på de aktuelle helligdagene, men at et lovforslag har vært på høring.

- Viktig for medlemmene - En ting er at man endrer alkoholloven, men vi har tariffestet at de dagene er fridager, og tariffavtalen kan ikke Stortinget instruere, med mindre det er fare for liv og helse, sier Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor til Dagbladet.

- Hvorfor er dette så viktig for Handel og Kontor?

- Det er viktig for våre medlemmer å beholde disse fridagene. Påskeaften, julaften, nyttårsaften og pinseaften er ofte i tilknytning til langhelger, og sånn sett er det veldig viktig for medlemmene å ha fri de dagene, sier han.