Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julaften: Veldig dårlig vær over hele landet

Lavtrykket i Norskehavet nærmer seg rekordlavt nivå. Det fører til storm i mesteparten av Norge.

STORM OG REGN: Det blir realiteten for store deler av Norges befolkning julekvelden. Her fra Tromsø tidligere i måneden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
STORM OG REGN: Det blir realiteten for store deler av Norges befolkning julekvelden. Her fra Tromsø tidligere i måneden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk Vegtrafikksentralens trafikkmeldinger
Les oppdaterte værmeldinger fra Meteorologisk institutt
• Sjekk været for Norge og verden på db.no/vaer

(Dagbladet): Utsiktene for været julaften er svært dystre. På grunn av et svært kraftig lavtrykk i Norskehavet vil hele Norge bli preget av sterk vind og nedbør.

- Det blir veldig dårlig vær over hele landet, konstaterer Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Betydelige problemer Ifølge Haga er det først og fremst vinden som vil skape trøbbel for folk julaften.

- Fjelloverganger kan bli stengt, sier han.

Meteorologen forteller at lavtrykket, som befinner seg utenfor Skottland, vil holde seg der, framfor å komme inn over Norge. Dermed blir det ikke ekstremvær - men lavtrykkets styrke forårsaker likevel betydelige problemer.

- I morgen anslår vi at lavtykket er nede i 926 hektopascal (hPa). Dette er nesten nede i rekordnivået på 916 hPa, målt i 1993, sier han.

Konkret er Meteorologisk institutts varsel for julaften slik:

Sør-Norge • På Skagerrak-kysten blir det liten storm. På deler av vestlandskysten, særlig i Rogaland, blir det liten til full storm. Det gjelder også i høyfjellet.

• I fjellet blir det nedbør i form av snø. I lavlandet blir det mildt. Her kommer nedbøren som regn. Nedbørsmengden blir stor på Sør- og Østlandet.

- Dette betyr dårlige kjøreforhold i fjellet, sier meteorolog Haga.

• Det blir sørvestlig liten storm på Nordvestlandet og i Trøndelag - kanskje full storm i sistnevnte fylker.

• Nedbørsmengden her blir mindre enn i resten av Sør-Norge, det vil komme litt regn.

Nord-Norge • Det ventes økende vind i den nordlige landsdelen. Det blir liten storm utsatte steder, men vinden kan komme opp i orkans styrke i kastene. Den kraftige vinden når Finnmark først utpå kvelden.

• Øst-Finnmark ser ut til å gå klar av de verste problemene.

Vegtrafikksentralen opplyser i kveld at sentrale fjelloverganger som riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet er stengt. E6 over Saltfjellet samt E10 over Bjørnfjell - begge i Nordland - stenger på ettermiddagen i morgen.

På flere strekninger er det kolonnekjøring. Dette gjelder bl.a. E134 på Haukelifjell.

- Vurderer stenging - Vi vurderer situasjonen for andre fjelloverganger fortløpende, opplyser trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen til Dagbladet.

Hun oppfordrer folk til å oppdatere seg mht. trafikk- og værmeldinger.

- Og skal man først ut og kjøre på fjellovergangene, er det viktig å sørge for å ha nok mat, varme klær og full tank.