Juleand full av salmonella

KØBENHAVN (Dagbladet): Den danske juleanden er proppfull av salmonella og andre bakterier. Nye undersøkelser viser at ni av ti ender er så infiserte at de utgjør helsefare for forbrukerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa Aktuell fikk denne uka undersøkt ti tilfeldig utvalgte ender fra forskjellige matbutikker i Danmark.

Rapporten fra Levnesmiddelkontrollen i København var verre enn fryktet. I ni av fuglene fant de offentlige kontrollørene bakterien campylobacter, som på samme måte som salmonella utløser magesykdommer og i verste fall kan være livsfarlig. Seks av endene hadde også salmonella.
Undersøkelsen er selvsagt en katastrofe i landet hvor and står på festbordet i annet hvert hjem julaften. Men også mange nordmenn og svensker har tatt turen til Danmark for å sikre seg billige råvarer til høytiden.

Hovedtema

Saken kommer på det verst tenkelige tidspunkt for dansk landbruk. I årevis har myndighetene prøvd å få bøndene og slakteriene til å ta i bruk nye metoder for å få bukt med det høye innholdet av helsefarlige bakterier i ender, kyllinger og svin.

Forholdene i landbruket ble et tema i høstens kommunevalg. Og nå forventer observatører at landbruksnæringa også blir hovedtema i neste års Folketingsvalg.

Nedslakting

Landbruksministeren arbeider allerede med planer om å få slått ned samtlige kyllingbestander i landet, slik at de kan skiftes ut med salmonellafrie fugler fra Sverige eller Finland. Men næringa protesterer voldsomt fordi de økonomiske byrdene vil bli store.

Stadig flere politikere i det Socialdemokratiske Partiet og venstresidepartiene i Folketinget bebuder et oppgjør med bøndenes holdning til bruk av veksthormoner og medisiner i oppdretten av slaktedyr i den kjemisk-industrielle delen av landbruket. De mener at forholdene i mange fjøs og staller er så dårlige at det likner dyremishandling.

Boikott

Kritikerne påpeker også at det høye forbruket av sprøytemidler på jordene nærmest har smadret grunnvannet i løpet av de siste 35 årene. Nå krever de en holdningsendring i landbruket, slik at kjemi og medisiner blir skiftet ut med økologiske produkter og arbeidsmetoder.

Og danske bønder må regne med boikottliknende aksjoner, hvis de ikke hurtig kan tilby rene produkter - slik konkurrentene i nabolandene er i stand til.