Julebønn: - Kom til Nav

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) fortviler over de økte matkøene. Nå ber hun Nav om å være rause - og de som sliter aller mest om å tørre å oppsøke hjelp.

MED BØNN: Arbeids -og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ser med bekymring på de voksende matkøene. Hun ønsker at flere skal tørre å be Nav om hjelp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MED BØNN: Arbeids -og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ser med bekymring på de voksende matkøene. Hun ønsker at flere skal tørre å be Nav om hjelp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kunne Dagbladet melde om en nesten dobling av antall personer som den siste uka har trosset vinterværet for å hente matvarer hos Frelsesarmeens Velferdssenter i Bergen.

Og Bergen er slett ikke alene om å se denne utviklinga. Også i andre norske byer har pågangen hos Fattighuset, Frelsesarmeen og andre frivillige organisasjoner økt betraktelig.

Nå har arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) et ønske fra alle dem som sliter aller mest med å få endene til å møtes:

- Kom til Nav for å be om hjelp.

Gjør endringer

- Jeg er opptatt av at veilederne hos Nav skal få mulighet til å bruke skjønn og faglighet i møte med hver enkelt som kommer for å be om hjelp, og legge til grunn individuelle vurderinger, sier Mjøs Persen til Dagbladet under et besøk hos Nav Sagene i Oslo.

- Og så vi må legge til rette for at brukerne skal komme til Nav. Det er de veldig flinke til her, men også mange andre steder rundt om i landet, fortsetter hun.

I forrige uke kunne Dagbladet melde at Mjøs Persen ikke ville gi etter for presset fra opposisjonen om å gjeninnføre Nav-veilederen som ble innført under corona.

I stedet vil hun komme med en ny veileder som forhåpentligvis vil presenteres mot slutten av denne uka.

Mjøs Persen vil ikke gå i detalj på denne overfor Dagbladet, men understreker at hun jobber sammen med Nav om å best mulig tilpasse denne til dagens situasjon.

- Det som er hovedbudskapet er at alle veilederne som jobber i Nav i hele landet kan gå inn i hver enkelt sak og bistå - også på lengre sikt enn bare under den mest akutte fasen som har oppstått som følge av dyrtida nå.

Ber om raushet

Hun understreker at veilederne hos Nav har mange ulike virkemidler som ikke bare handler om å godkjenne et livsopphold.

- Samarbeid med andre etater, overgang til statlige ytelser hvis det er riktig, helserettet oppfølging, bolig: Det er et nett av ulike virkemidler, sier hun til Dagbladet.P

- Vil det bli endringer på kravene for å motta sosialhjelp, eller endringer på hvilke utgifter som blir dekket?

BESØK: Arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen besøker Nav Sagene sammen med byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESØK: Arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen besøker Nav Sagene sammen med byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Sosialhjelp er ment å dekke nødvendige livsoppholdsutgifter. Det er rom for de individuelle vurderingene i loven, og jeg er opptatt av å løfte fram dette i den nye veilederen. Det er nettopp for å legge til rette for at det ikke skal være nødvendig å kvitte seg med egne eiendeler for å få den sosialhjelpen de trenger, sier Persen.

- Men det er viktig å understreke at det heller ikke i dag skjer så ofte som man får inntrykk av at man blir bedt om å selge unna bil og bolig. I noen tilfeller vil det være et rimelig krav at man bruker egne midler først, mens i andre tilfeller vil det ikke være det, fortsetter hun.

- Er ditt budskap at Nav må være rausere?

- Ja, man må i alle fall ta høyde for den situasjonen hver enkelt er i, og opplever på kroppen. Og den har endret seg som følge av den dyrtida vi lever i.

Skal se på satsene

I forrige uke ble det kjent at regjeringen har bedt forskningsinstituttet Sifo om å vurdere nivået og innretning på sosialhjelpssatsene.

De statlige veiledende satsene for sosialhjelp er ikke endret på omkring 20 år, forklarer Persen.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

- Det er ulikheter på sosialhjelp, ettersom det er en kommunal ytelse. Det har med ulike forhold å gjøre, som at det er ulike priser å bo i Oslo eller Bergen sammenliknet med andre, mindre steder, sier Persen.

- Men fra departementet side har vi nå gitt et oppdrag til Sifo for å gå gjennom de veiledende satsene for sosialhjelp sånn at vi kan få et oppdatert kunnskapsnivå for hva som bør ligge til grunn. Men det arbeidet vil ta tid, så dette vil være på sikt, fortsetter hun.

Peker på prisøkninga

I påvente av dette arbeidet trekker arbeidsministeren fram endringer regjeringen har gjort for å bedre situasjonen til sosialhjelpsmottakere:

- Blant annet har vi gjort en lovendring som sier at barnetrygden alltid skal komme barnet til gode og derfor holdes utenfor utmålingen av sosialhjelp. Det mener jeg er viktig, for her har det vært store lokale variasjoner.

Hun viser igjen til skjønnet hun er opptatt av at Nav selv kan utøve:

- Vi må tydeliggjøre den muligheten som ligger i lovverket: Man må bruke skjønn. Selv om man har både statlige og kommunale veiledende satser, så er loven også tydelig på at man skal yte det som er nødvendig for et forsvarlig livsopphold. Med den tida vi lever i med prisøkninger så sier det seg egentlig selv at det også må tas høyde for i utmålingen av sosialhjelp, avslutter Persen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer