Julefred over Betlehem

Tusener trosset betongmur og snøvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på seks år har nå turistene våget seg mannsterke tilbake til Jesu fødeby. Israelernes kjempemur rundt Betlehem kunne ikke legge noen demper på stemningen.

Pilegrimer samlet seg på Manger-plassen ved Fødselskirken for å få med seg juleparaden, og meteorologenes løfte om snø hadde skapt stor forventning.

- Det er ganske utrolig. Etter å ha hørt mye om konflikten mellom Israel og Palestina, hadde jeg ventet meg at tilstandene skulle være litt tøffere, sier amerikaneren Stephen Ogden til AP.

Høljregn

Dessverre brakte julaften bare høljregn, men de mange frammøtte fikk allikevel med seg at Jerusalems patriark, Michel Sabbah besøkte byen. I en svart, pansret bil seilte han gjennom det gamle kontrollpunktet for tilreisende til Betlehem. På vei til Rakels grav, en av jødenes helligste minnesmerker.

Betlehem har ikke har vært bedre besøkt siden 2001. De siste årene har intifada og konflikter mellom palestinere og israelere satt sitt merke på den årlige julefeiringen, og besøkstallene som på nittitallet strakk seg opp i titusener svant fort hen.

Denne julehelga er derimot fler enn 30 000 mennesker ventet til den lille byen.

Sang julesanger

FULLT:  Manger-plassen ved Fødselskirken var full av fremmøtte som fikk overvære den  tradisjonelle juleparaden. Foto: Scanpix
FULLT: Manger-plassen ved Fødselskirken var full av fremmøtte som fikk overvære den tradisjonelle juleparaden. Foto: Scanpix Vis mer

Elin Værnes Anthonisen (25) fra Lørenskog er i Betlehem som ledsager for palestinere og israelske fredsaktivister. I dag har hun stått ved den nye terminalen for å synge julesanger. Hun kunne bekrefte økte besøkstall i byen.

- Det er mye mer trafikk gjennom terminalen enn tidligere, sier hun til Dagbladet.no.

Hun har de siste dagene gått mye rundt i Betlehem for å snakke med lokalbefolkningen.

- Butikkeierne har vært usikre, det er mye som har skjedd her i intifadaens navn. Jeg er kjempeimponert over hva de har kommet seg gjennom, sier Anthonisen.

- Vi møter et smil på hver munn her nede, folk er kjempehyggelige.

Fredsmarsj

Sammen med gruppen hun arbeider sammen med har hun også vært på besøk i flyktningleirer for å dele ut presanger til palestinske barn i alle aldre. I kveld har hun fått billetter til julemessen i Fødselskirken.

I morgen tidlig skal hun delta i en fredsmarsj fra Fødselskirken til Al-Aqsa-moskeen. Tanken er at marsjen skal bidra til å knytte bånd mellom trosretningene.

Men selv midt i julefeiringen kan ikke Anthonisen legge skjul på hva hun synes om israelernes nye mur.

- Det er et fengsel her nå, sier hun.

DYSTER MUR: Glasset i sidevinduet på bilen til Jerusalems patriark reflekterer den grimme murveggen som skiller palestinere og israelere i Betlehem.
JUL PÅ PALESTINSK VIS: Dette palestinske korpset markerte høytiden med en marsj foran fremmøtte pilegrimer.