Ukraina:

Julegave med våpen: - Forverrer situasjonen

Volodymyr Zelenskyj får deler av juleønskene innfridd, når amerikanerne nå sender luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Men det som står på toppen av ønskelista uteble fra gavepakken.

ÅPNER GAVESEKKEN: USAs president Joe Biden tar onsdag imot Ukrainas Volodymyr Zelenskyj i Washington. Der er det ventet at de to statslederne vil kunngjøre en ny, stor våpenpakke til Ukraina. Blant annet skal Biden ha gitt grønt lys til at luftvernsystemet Patriot doneres. Foto: Jim Watson / AFP / NTB
ÅPNER GAVESEKKEN: USAs president Joe Biden tar onsdag imot Ukrainas Volodymyr Zelenskyj i Washington. Der er det ventet at de to statslederne vil kunngjøre en ny, stor våpenpakke til Ukraina. Blant annet skal Biden ha gitt grønt lys til at luftvernsystemet Patriot doneres. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Volodymyr Zelenskyj er onsdag kveld på plass i Det hvite hus i Washington D.C i USA, hvor han, sammen med president Joe Biden, vil kunngjøre en ny bistandspakke til Ukraina.

På pressekonferansen bekreftet Biden en militær hjelpepakke på 1,85 milliarder dollar, som inkluderer et Patriot rakettbatteri.

Ikke fornøyd = riktig

Nyhetene fra over dammen har imidlertid ikke falt i god jord i Kreml, som tidligere onsdag var ute og sa at fortsettelsen av vestlige våpenforsyninger ville «forverre» konflikten, skriver Reuters.

Det er pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug enig i.

ALDRI ALENE: President Joe Biden lovet Ukrainas Volodymyr Zelenskyj at han aldri skal stå alene. - Vi kommer alltid til å stå ved deres side. Det vil jeg at du og hele Ukraina skal vite, sa Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
ALDRI ALENE: President Joe Biden lovet Ukrainas Volodymyr Zelenskyj at han aldri skal stå alene. - Vi kommer alltid til å stå ved deres side. Det vil jeg at du og hele Ukraina skal vite, sa Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer

- Det forverrer situasjonen for Russland, og det er jo meningen. Moskva er selvsagt ikke glad for dette, men det er det heller ikke meningen at de skulle bli. At de ikke er fornøyd viser bare at dette var riktig beslutning, sier Dalhaug.

Han mener det er en «voldsom pakke» som nå skal sendes av gårde. Det er imidlertid langt fra noe lettvekter-system som skjenkes ukrainerne, og systemet vil kreve opplæring.

Amerikanerne bruker i dag cirka 90 personer til å drifte ett batteri, forklarer Dalhaug.

- Det trengs personell på radaren, kontrollsystemet, og selvsagt personer som betjener selve «launchen», sier Dalhaug.

LEVERANSE: USA planlegger å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Årets viktigste julegave, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Vis mer

- Vil redusere

At Biden-administrasjonen velger å sende Patriot til Ukraina nå, har sammenheng med de omfattende russiske angrepene mot ukrainsk infrastruktur den siste tida, tror Dalhaug.

- DÅRLIG BEGRUNNELSE: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug ville slengt med de langttrekkende missilene Zelenskyj ønsker seg i den nye våpenpakken, og sier han ikke forstår amerikanernes begrunnelser for å ikke gjøre det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DÅRLIG BEGRUNNELSE: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug ville slengt med de langttrekkende missilene Zelenskyj ønsker seg i den nye våpenpakken, og sier han ikke forstår amerikanernes begrunnelser for å ikke gjøre det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For selv om luftvernet som allerede er donert fra Vesten har redusert den russiske treffsikkerheten, har angrepene likevel medført omfattende ødeleggelser og har blant annet slått ut energinettet og etterlatt millioner strømløse over lengre tid i den bitende vinterkulda.

- Patriot vil redusere Russlands treff ytterligere. Men det er ikke slik at russiske missiler ikke vil treffe mål i framtida, sier Dalhaug.

Ifølge Dalhaug har Patriot-systemet en rekkevidde på opptil 160 kilometer, og kan komme opp i 25 kilometers høyde.

- Bare det vil i seg selv påvirke hvor Russland kan sende missiler fra.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

Toppen av ønskelista

Og selv om Patriot vil komme godt med, er imidlertid de langtrekkende missilene ATACMS som står på toppen av Volodymyr Zelenskyjs ønskeliste i år, ifølge Politico.

Dalhaug forklarer at missilene gir store fordeler på grunn av rekkevidda på opptil 300 kilometer - over det dobbelte av Patriots.

- Det ville påtvunget russerne til å flytte både kommandoposter og forsyningslinjer lenger unna fronten, og gjøre de russiske forholdene ytterligere anstrengt. Det ville også kunne slått ut bruer langt inne på okkupert område, og gi en voldsom rekkevidde mot viktige mål, forklarer han.

PATRIOT: Luftvernsystemet Patriot meldes å ha fått klarsignal til Ukraina. Det vil i så fall være det mest langtrekkende luftvernsystemet Vesten sender til Ukraina, skriver NTB. Her avbildet i Polen i mars i år. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
PATRIOT: Luftvernsystemet Patriot meldes å ha fått klarsignal til Ukraina. Det vil i så fall være det mest langtrekkende luftvernsystemet Vesten sender til Ukraina, skriver NTB. Her avbildet i Polen i mars i år. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Men det ønsket ble ikke bli innfridd av president Biden.

Ifølge Politico peker amerikanske myndighetspersoner på at det kan være risiko for at en slik leveranse vil framprovosere enda mer dødelige angrep fra Putin i Ukraina.

- Jeg mener at det ikke er godt begrunnet. Jeg ser ikke at Russland har noe å eskalere med. Så hvis jeg hadde fått æren av å ta den beslutningen, så hadde jeg gitt missilene, sier Dalhaug og fortsetter:

- Putin er ikke akkurat hensynsfull i dag heller, så jeg tror ikke vi skal tro at han ikke bruker det han kan bruke i Ukraina i dag. Derfor hadde jeg ikke vært bekymret.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer