Julegaven Obama ikke ønsker seg

OECD med ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk økonomi går gjennom usedvanlig tunge tider, og situasjonen vil trolig bli verre før det snur, skriver OECD i en ny rapport. Det lover dårlig for påtroppende president Barack Obama.

Den Paris-baserte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) offentliggjorde tirsdag en rapport om utsiktene for den amerikanske økonomien.

I rapporten blir det fastslått at USA opplever usedvanlig vanskelige tider og at nedgangen vil fortsette langt inn i 2010, melder BBC.

Det blir anslått en nedgang neste år på 0,9 prosent, mens amerikanerne i 2010 kan vente seg en oppgang på 1,6 prosent.

Det påpekes blant annet at boligprisene vil fortsette å falle og at antall tvangssalg vil stige. Amerikanske husholdningers kjøpekraft vil trolig falle med om lag 20 prosent, anslår OECD.

Advarer mot underskudd

Barack Obama inntar presidentkontorene i Det hvite hus 20. januar og har talt varmt for statlig inngripen i, og regulering av, den amerikanske økonomien.

OECD støtter politisk inngripen i økonomien, men advarer samtidig mot et for stort underskudd i statsbudsjettet.

- En økonomisk hjelpepakke er ønskelig om ikke situasjonen raskt bedrer seg. Samtidig er underskuddet i budsjettet uholdbart og må gjøres noe med på lang sikt, konkluderer OECD i rapporten.

Storstilt prosjekt

Rapporten er skrevet før Obamas kunngjøring av planene om storstilte prosjekter for infrastrukturen i USA. Prosjektene skal stimulere den amerikanske byggebransjen og vil medføre omfattende kostnader for statskassen.

Til nyhetsbyrået Reuters sier økonom Robert Ford i OECD at organisasjonen ikke har noe imot et infrastrukturprosjekt i sin alminnelighet, men at slike prosjekter ofte tar tid å sette i gang.

- Vår bekymring går ut på at behovet for økonomisk stimulans er umiddelbart, understreker Ford.

Helsekritikk

Rapporten påpeker også at det amerikanske helsesystemet har mislyktes, og at USA gjør det dårlig på dette området sammenlignet med de 30 andre OECD-medlemmene.

- USA er sammen med Mexico og Tyrkia de eneste landene som ikke kommer i nærheten av å ha et system for allmenn helseforsikring. Dette bør prioriteres, heter det i rapporten.

Obama tok i valgkampen til orde for et helseforsikringssystem som skal omfatte alle amerikanere.

(NTB)