Julehandel i juli

I Drøbak selger de nisser så kassa-apparatet går varmt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer. Softis. Sol. Sandaler. Stekende varme. Salt sjø. Likevel reiser folk i hopetall til Drøbak - for å handle nisser og julepynt

Forstå det den som kan, men Julehuset i Drøbak selger nisser så kassaapparatet går varmt, hele sommeren gjennom. Inn fra torget i Drøbak kommer kundene i kortbukser og sommerkjoler, for å tasse rundt blant juletrær, engler, julekuler og nisser - hundrevis av nisser, nissekoner, nisseluer og nissedekorasjoner.

- Dette virker da litt malplassert?

Laila Aurheim fra Trondheim ser seg rundt.

- Nja, jeg ville handlet nisser om jeg ikke hadde vært her i Drøbak. Men når jeg først er her, så må jeg ta en tur hit til Julehuset, sier hun.

Hun har minst 100 nisser fra før. Nå er hun på jakt etter nummer 101.

Johansens åpenbaring

Butikken til Eva Johansen, på folkemunne kalt Johansens åpenbaring - den ligger jo i det gamle bedehuset - har satt Drøbak på verdenskartet. De fleste har nå fått med seg at julenissen bor i den lille byen, nesten innerst i Oslofjorden.

Hver uke, hele sommeren, kommer det busslaster med japanere, tyskere, kinesere amerikanere - og nordmenn.

I hælene på turistene følger journalistene. Eva Johansen blir brukt som faglig autoritet på nisser og norske juletradisjoner. Hun har flere hyller fulle av presseklipp om Julehuset fra hele verden. Hun har også vært på TV verden rundt. Eva Johansen trenger ikke bruke en krone på markedsføring.

- Men hvorfor kommer de hit?

- Julen er mer internasjonal enn vi tror. Japanske shintoister, kinesiske ateister og irakiske muslimer elsker julen, ikke fordi den er en kristen høytid, men fordi den representerer fred og forsoning. Da kommer familien sammen, og da roer man seg ned, sier Eva Johansen.

Det eksotiske norske

Julehusets gjestebok er det hilsener fra den kinesiske visekulturministeren, den russiske dumaen og Guatemalas nasjonalforsamling. Næringslivstopper og diplomater løsner på slipset når de kommer til Drøbak.

- Men det er ikke butikken som trekker til seg utlendingene. Det er norsk jul og norske juletradisjoner. De opplever norsk jul som eksotisk og ekte. De vil gjerne lære, sier Eva Johansen til NTB.

Hun vet hva hun snakker om, for hun får tusenvis av brev hvert år, adressert til Julenissen, N-1440 Drøbak. Posten har for lengst godkjent både adressen og julenissens eget poststempel. Drøbaks turistkontor må hjelpe til for å besvare alle brevene.

I Drøbak er det altså jul hele året. Hva blir det igjen av høytid da, når julen først kommer?

- Vet du, min egen jul ser annerledes ut enn dette. Hjemme pynter jeg og mannen min med ting som vi har laget selv eller arvet, ting som minner oss om jul slik den var da vi var små. Det er min egen jul, sier Johansen.

Nisser under treet

Laila Aurheim fra Trondheim har bestemt seg nå. Nisse nummer 101 er plukket ned fra hylla med kyndig mine. Men det ble to nisser til.

- Jeg må jo ha noen gaver også, smiler Laila lurt.

NTB skriver selvsagt ikke hvem som skal få gavene, nei det skulle tatt seg ut. Mottakerne må pent vente til julaften. Men det er jo ikke så lenge til, bare drøyt fire måneder. På tide å begynne julehandelen kanskje?

(NTB-Rune Sævik)

JULESTEMNING: I Julehuset er det alltid nisse-stemning - selv om sola skinner.Foto: SCANPIX