Hjelp til jul:

Julehjelp: - Folk ønsker seg dopapir

Hege Hansen og Anne Marthe Rotli får henvendelser fra familier og enslige hver eneste dag. Mange ønsker seg nødvendigheter som tennbriketter, pålegg og dopapir - noe duoen synes er både sårt og vondt.

HJELPER TRENGENDE: Anne Marthe og Hege har driftet BraNok i Fredrikstad i ett års tid. Nå jobber de på spreng for å hjelpe folk til jul. Foto: Privat.
HJELPER TRENGENDE: Anne Marthe og Hege har driftet BraNok i Fredrikstad i ett års tid. Nå jobber de på spreng for å hjelpe folk til jul. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

«Tusen, tusen takk. Dere aner ikke hvilken lettelse dere gir meg. Bekymringene er store og det å slippe litt av det for en stund er fantastisk. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si».

Slik lyder en melding Hege Hansen og Anne Marthe Rotli fikk for noen dager siden. Meldingen var fra en mamma som fikk mat, litt gaver og en pose med ved.

Anne Marthe og Hege leder BraNok Fredrikstad, en frivillig organisasjon for LHBTIQ+ i alle aldersgrupper. Sammen jobber duoen iherdig for å hjelpe trengende til jul.

- Flere av oss vet hvor tøff jula kan være - og hvor sårbar man blir i høytida. Da handler det om å bry seg og ta vare på hverandre, sier Hege til Dagbladet.

- Hjerteskjærende

Hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av årets julefeiring på grunn av dårligere økonomi, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra Frelsesarmeen.

Én av fem nordmenn svarer at de er bekymret for om de har råd til å feire jul i år, med alt den inneholder av julemat, gaver og sosiale sammenkomster.

Hege forteller til Dagbladet at BraNok har fått nærmere 50 henvendelser fra folk som trenger hjelp.

- Det kommer flere hver eneste dag, sier Hege sårt.

Driftslederen forteller at mennesker i alle kategorier ber om hjelp, og at det dreier seg om mat, klær og gaver til barn.

- Vi har også folk som ønsker seg tennbriketter, dopapir, batterier og pålegg. Det er hjerteskjærende å vite hvor mange som mangler helt nødvendige ting.

Hege forteller at barnas gaveønsker er små og enkle. De ønsker seg alt fra male- og tegnesaker til sko, akebrett og lego. Ei jente ønsker seg også en «kjole med lange ermer».

SAMLER INN GAVER: Gaver, mat og klær samles inn for så å sendes ut igjen til folk som trenger det. Foto: Privat.
SAMLER INN GAVER: Gaver, mat og klær samles inn for så å sendes ut igjen til folk som trenger det. Foto: Privat. Vis mer

- Vondt

Hege forteller at det er sårt å høre om hvor mange som har det vanskelig i jula. Samtidig er det godt å kunne hjelpe med det de kan.

- Strømprisene gjør at folk fryser. Folk ønsker seg pledd og ved, og vi hører historier om folk som ikke fyrer i peisen før ungene kommer hjem fra skolen. Det er vondt, sier Hege videre.

Den flittige duoen har samlet inn masse klær som skal gis til folk som trenger det for å klare seg gjennom vinteren.

- Det er mye flott tøy, men vi har også måttet kaste mye som er ødelagt av både klær og leker. Det er skuffende at mennesker vil gi bort ting som ikke fungerer, sier Hege med et hjertesukk.

Hun sier at de ønsker å bidra til en verdig jul, og vil at folk skal gi ting som er i orden.

- Overveldende

I skrivende stund har Hege og Anne Marthe over 40 sekker med klær og gaver i stua si. Det er ting som venter på å bli levert ut til familier, barn og enslige som trenger det.

- Vi har fortsatt mange på lista vi ikke har sagt ja til enda, siden vi ikke vet om vi får inn nok. Det føles overveldende med så mange henvendelser, og det er vondt å ikke skulle klare å hjelpe alle.

I tillegg til innsamlinger, har Hege og Anne Marthe strikket og heklet gjennom hele høsten. De har også fått donasjoner de har solgt på julemarked, hvor inntekten går til de som trenger det.

De to ildsjelene har stått ved nærbutikken i 11 minusgrader og solgt lodd og bydd kaffe. De har også flere frivillige medlemmer som har valgt hver sin familie å handle til.

HEKLER OG STRIKKER: Hege og Anne Marthe har stått på i hele høst for å samle inn penger til trengende. Foto: Privat.
HEKLER OG STRIKKER: Hege og Anne Marthe har stått på i hele høst for å samle inn penger til trengende. Foto: Privat. Vis mer

Opprettet kronerulling

- Foreløpig har hele seks familier blitt dekket opp av våre frivillige med julemat og gaver, skyter Hege inn. Hun forteller at de alle jobber på spreng for å hjelpe flest mulig.

Ettersom flere får høre om julehjelpen, er det også flere som ønsker å bidra. Derfor har BraNok opprettet en spleis.

Den har i skrivende stund samlet inn 9 670 kroner.

«Vi ønsker å skape julemagi for mennesker som gruer seg til jul, og vi ønsker å bidra med juleverksted, gaver og mat», står det i spleisen.

Hege forteller til Dagbladet at de skal fortsette å stå på mot jula for å hjelpe flest mulig.

- Det ble litt mer jobb enn vi hadde trodd. Men når det er så mange som har det tøft, er det lettere å stå i det for å gjøre en liten forskjell, sier hun avslutningsvis.