Julekalkunen rett i søpla

Telemark-Vestfold eggsentral slaktet 300 kalkuner fra oppdretter-familien Stange, men satte dem ikke på kjøl. Da produsenten hentet fjærkreene, var innmaten sur, varm og grønn. Oslo er ribba for fersk kalkun i jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ha kalkun på tallerkenen i kveld, er sjansene store for at du må lete i frossendisken.

Kalkunprodusentene Stine og Arnt Harald Stange i Tønsberg synes ikke fjærkrefadesen er morsom. Hvis de ikke får erstatning for de bedervede kalkunfiletene, vil d e saksøke Telemark-Vestfold eggsentral.

Familiebedriften hevder den står for all leveranse av fersk kalkun i hovedstaden.

Varme lik

Forrige torsdag var timen kommet for de 300 kalkunene på Stanges gard i Tønsberg. Arnt Harald Stange leverte sine fjærete venner for slakting på Telemark-Vestfold eggsentral i Sem. Dagen etter kom han for å hente de parterte delikatessene.

De var døde, selvfølgelig, men fortsatt varme.
Inni i kalkunkroppen ligger posen med innmat: hjerte, lever, krås og hals:

- Innmatsposene var varme og luktet surt. Noen var grønne. Eggsentralen leverte fra seg bedervet mat. I stedet for å sette kalkunene på kjøl etter slaktinga, ble de stående i varmen, forteller ekteparet Stange.

De viser til at kjøtt under forvaring ifølge forskriftene skal holde maksimalt fire grader, mens de nyslaktede kalkunene holdt 10- 13 grader.

Dårlig utstyr

Noen få kunne plukkes ut, fryses ned og selges. Resten måtte eggsentralen kaste.

- Vi har ikke utstyr til å kjøle ned kalkun. Stange hadde ansvar for å kjøle dem ned selv, hevder daglig leder Roar Borgen ved eggsentralen.

- Ifølge Stange ødela dere kalkunene hans også i fjor?

- Det kjenner jeg ikke til, for jeg begynte her 1. januar.

- Er det forsvarlig å ta slike oppdrag hvis dere ikke har utstyr til å kjøle kalkun?

- Nei, og vi kommer ikke til å gjøre det mer. Dette er ubehagelig for alle parter.

Dummest

Til påstanden om at kalkunoppdretteren selv har skylda, sier Stange: - Dette er det dummeste jeg har hørt.
- Kalkun som slaktes, skal kjøles ned med én gang. Dette har de gjort i flere år, og plutselig har de ikke utstyr!

- Dette handler ikke om kroner og ører, men om at alle i Oslo er snytt for fersk kalkun fordi et offentlig godkjent Prior-slakteri med ISO-sertifikat har tabbet seg ut! freser Stange, og glemmer å si god jul.

BEDERVET JULEFUGL: I fjor ble kalkunen ødelagt, i år ble den bedervet. Oslo ble snytt for fersk storfugl. Produsent Stine Stange saksøker derfor Prior-slakteriet Telemark-Vestfold eggsentral.