Julekort truer likestillinga

En britisk forsker har funnet ut at snømenn på julekort plasserer kvinnene tilbake til kjøkkenbenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Snømenn på julekort får oss til å tenke på 50-tallet. Julekortene reflekterer stereotype kjønnsrollemønster. Menn befinner seg i fremtredende offisielle roller, mens kvinnen knyttes til kjøkkenbenken og hjemmet.

Dette mener Dr. Tricia Cusack fra Universitetet i Birmingham, som har publisert sin nye undersøkelse i det kulturhistoriske tidsskriftet New Formations.

Forskeren mener julefigurene representerer et tilbakeslag til et mer konservativ, patriarkalsk syn på samfunnet enn det som eksisterer i dag. Hun fikk ideen til det siste forskningsprosjektet sitt etter en handlerunde for å kjøpe julekort, men ikke denne jula, sannsynligvis.

-Snømenn har blitt mer vanlige på julekort de siste fem åra, selvfølgelig sammen med julenissen. De to ikonene reflekterer dårlige uvaner som for eksempel overspising og overdating. Hun fortsetter:

- Jula er kvinnens arena, med vektlegging av barn og familie. Snømennenes plassering i hager og gårdsplasser markerer et skille mellom menn og kvinners sfærer, der kvinnene altså passer best i hjemmet.

Har du tilgang på BBC Radio 4 i jula? På nyttårsaften kan du høre Dr. Cusack forsvare sitt arbeid klokka 18.15.