Julekos til 28 milliarder

Desemberhandelen i år forventes å nå den formidable sum av 28 milliarder kroner. Mobiltelefoner, trådløse hustelefoner og elektronisk blodtrykksmåler blir årets julegaveslagere. Julehandelen kommer til å slå alle rekorder, tror en meget optimistisk handelsstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ufattelige ni milliarder kroner kommer vi til å bruke på oss selv og andre i desember. Det er én milliard mer enn vi brukte i fjor.

Fordelt på innbyggerne vil 4,4 millioner nordmenn bruke 2070 kroner hver på ekstrakjøp i forbindelse med jula. En økning på 13 prosent fra i fjor.
Til sammenlikning ga vi 38 kroner hver, til sammen 165 millioner kroner, til Den Norske Kreftforening under årets TV-aksjon.

Ikke overrasket

Beregninger Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon har gjort viser at den totale desemberhandelen i år vil komme opp i 28 milliarder kroner. En økning fra i fjor på åtte prosent.

Og det er mye man kunne gjort for ekstrapengene vi bruker i jula:

  • Sørget for gratis barnehageplasser til alle.
  • Utvidet barnetrygden fram til 18 år, og økt den med 50 prosent.
  • Gitt kontantstøtte til dem som ikke har barnehageplass, samt forlenget fedrenes fødselspermisjon med lønn til 4- 5 måneder.



Fagsjef Bjørn Morten Fadum i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon er ikke akkurat overrasket over de gode prognosene.

- God lønnsutvikling, lave renter, høye boligpriser og lav arbeidsledighet gjør at det private forbruket blir høyt.
Ikke bare ser julehandelen ut til å slå alle rekorder. Vi handler mer året rundt. Fra januar til september i år var omsetningen 6 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Kjempeomsetning

Hos Thune gullsmed i Karl Johans gate har juleutstillingen stått framme ei ukes tid. Butikkleder Kåre Arthur Trobe forventer 1500 flere kunder på de beste dagene i desember. Sølvtøy står høyt opp på manges ønskeliste.

- Det er noe helt annet å dekke med sølv i stedet for stål. Mer sjarm, forsikrer Trobe.
Ingen annen bransje er så avhengig av julehandelen som gullsmedene. Omsetningen ligger 224 prosent over normalen for gull- og sølvvarer i desember, mens plater og video på annenplass ligger 149 prosent over normalomsetningen.

Av de 2070 kronene vi bruker ekstra i julemåneden går 465 kroner til mat. Vi kjøper ekstra klær for 260 kroner, og legger igjen mye på belysning, kjøkkenutstyr, elektriske husholdningsapparater, radio og tv. På polet legger vi igjen 130 kroner mer i desember. Alle tallene gjelder forbruk per person ut over gjennomsnittsforbruket.

Mål blodtrykket

Informasjonsdirektør Erling Thune i Elkjøp Norge bekrefter at elektrisk utstyr er julegave nummer en for mange. Alt fra strykejern og elektriske tannbørster til febertermometer, barbermaskiner og hårfønere er julegaveslagere.

- Trenden i år er alt som har med personlig pleie og bedre miljø å gjøre, sier Thune. Han har stor tro på luftrensere, luftvaskere og årets nyhet: elektroniske blodtrykksmålere.
Men årets klare vinner er mobiltelefonen. Innen året er omme vil det være over 1,2 millioner mobiltelefonkunder her i landet. Over halvparten av dem som kjøper mobiltelefon har en slik telefon fra før.