- Julenisse startet ny smittebølge

Trondheim forbereder nedstenging - formannskapet drøfter krisetiltak 1. juledag.

- IKKE SIDEN TSUNAMIEN I 2004: Ordfører Rita Ottervik må langt tilbake for å finne en like alvorlig situasjon for Trondheim-folks liv og helse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- IKKE SIDEN TSUNAMIEN I 2004: Ordfører Rita Ottervik må langt tilbake for å finne en like alvorlig situasjon for Trondheim-folks liv og helse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Formannskapet i Trondheim kommune kommer sammen til ekstraordinære møter 1. og 2. juledag for å drøfte innskjerping av smittevernregler og stopp av arrangementer.

Det siste alarmerende tallet på 46 nye smittede fra julaften morgen er direkte bakgrunn for at møtet ble framskutt fra 29. desember for å gjøre vedtak som vil gjelde allerede fra 2. juledag.

På spørsmål til den rutinerte ordføreren Rita Ottervik (Ap) om hun noen gang har vært i møte i formannskapet 1. juledag, er svaret veldig tydelig.

- Nei, aldri. Det har vært fredelig jul og nyttår i Trondheim i mange år. Jeg kan ikke huske det har vært en slik situasjon om folks liv og helse her siden tsunamien i jula 2004, sier Ottervik etter at kriseledelsen i kommunen var samlet på formiddagen julaften.

Før de siste smittetallene har stenging av utelivet og treningssentre vært sentrale temaer for å få bedre smittekontroll i Trondheim.

- Vi følger de nasjonale retningslinjene med maks 10 personer i private selskap og 20 offentlige tilstelninger. Nå skal formannskapet blant annet vurdere å skjære ned på deltakere i private samlinger og stoppe helt arrangementer som juletrefester. Vedtak vil gjelde fra 2. juledag direkte, sier Ottervik til Dagbladet.

Startet med julenisse

Den nye smittebølgen i Trondheim startet for to-tre uker siden.

- Begge kildene er lokalisert av smittesporingsteamet. Den ene smittekilden var julenissen i en planlagt familieforestilling i Olavshallen. Den andre store smittemengden startet i et miljø i Trondheim med innflyttere fra Eritrea. De merket ikke at de var smittet, sier ordfører Rita Ottervik til Dagbladet.

Det er tre uker siden smittetallene rundt den årlige familieforestillingen «Julestemning» i OIavshallen skjøt i været. 16 nissebarn, fire andre barn i forestillingen og 20 andre ble satt i karantene.

Smitten ble overført under øving. Den første som fikk konstatert positiv test for covid-19, var mannen som hadde rollen som julenisse i forestillingen.

Seks forestillinger

Dagbladet har vært i kontakt med mannen i julenisse-rollen. Han vil ikke si noe om saken.

En rekke forestillinger ble avlyst.

Seks forestillinger ble avviklet etter at alle var konstatert smittefrie. En smittevernoverlege opplyste for ti dager siden at det ikke lenger var påvist smitte som kunne knyttes forestillingen, skriver en talsperson for juleforestillingen i en mail til Dagbladet.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er bekymret for den økende smittetrenden vi ser i flere kommuner i landet. Vis mer

- Virkelig forbannet

I går kveld brukte ordføreren uttrykket «virkelig forbannet» overfor Adresseavisen om utstrakt festing på byen og privat helt uten hensyn til smittevern.

Hun bruker de samme ordene dagen derpå:

- Ja, jeg er virkelig forbannet på folk som ikke tar hensyn til andres liv og helse. Det er en stor gruppe som har oppført seg slik og som hadde planlagt slike fester framover. Det skal være folk mellom 20 og 50 år, ressurssterke og som kan språket og reglene, sier ordføreren.

Hun er like bekymret for hva som kan skje etter nyttår.

Frykter gjestearbeidere

- 900 nye studenter utenlands fra kommer til Trondheim da. Der er situasjonen tatt godt hånd om med corona-hotell. Mange norske studenter kommer tilbake etter julebesøk mange steder. Studentene har vært eksemplariske i denne situasjonen. Jeg er mer bekymret for de mange tusen arbeiderne som kommer fra sine hjemland uten at vi har noen kontroll med det i kommunen. Vi etterlyser obligatorisk corona-test ved ankomst Norge, sier Trondheims ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer