Julenisser krever amerikansk landmine-forbud

Oslo (NTB-Svein Arthur Kallevik): Norske julenisser krever at president Bill Clinton går inn for et totalforbud mot bruk av landminer. Rundt 25 julenisser deltok i en fredelig demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bussbårne fra Julenissens Landskonferanse i Drammen ankom julenissene i sine røde kapper og hvite skjegg. Men julegave-sekken var byttet ut, og erstattet med plakater som krevde «Save the children» og «No more mines».

Demonstrert før

- Sist vi demonstrerte, var for to år siden. Den gangen var det utenfor den franske ambassaden, i forbindelse med atomprøvesprengningene i Stillehavet. Julenissen er et symbol som vi mener kan være en pådriver for at noe skal skje i minesaken, sier den norske nissegeneralen Bent Lønrusten fra Drammen til NTB.

Han drar selv til USA før jul, og lover demonstrasjoner i New York og å få formidlet nissenes meninger via amerikanske medier.

I brevet, som ble overrakt Steve Williams i administrasjonen ved den amerikanske ambassaden i Oslo, heter det at «på vegne av alle verdens barn vil vi anmode presidenten om å ta et klart standpunkt mot bruk av landminer i hele verden».

Hyggelige nisser

- Blir brevet videresendt til president Bill Clinton?

- Jeg lover å sende brevet videre via de rette kanaler til Washington, sier Williams til NTB. Han betegner de norske julenissene som hyggelige, og forsvarer deres rett til å demonstrere for sitt standpunkt i minesaken.

Williams ønsket de fredelige demonstrantene «God jul» på norsk, mens julenissene og julekonene ropte taktfast «La barna leke trygt».