Juleopprør blant danske prester

Bruker gudstjenesten til å protestere mot dansk innvandringsdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en rekke menigheter i Danmark kunne menigheten høre julebudskapet med en dagsaktuell politisk vri. Over 200 av Danmarks 2000 prester har gått sammen om et initiativ for å advare mot tonen i den danske innvandringsdebatten, og innstrammingene i den danske innvandringspolitikken.

- Vi merker at vårt menneskesyn er blitt råere, og det gjør oss handikappede som folk, hevder sogneprest Helle Myken fra Falsvev Vindblæs i Nordjylland til Politiken.

Prestene henviser til de seneste innstrammingene i innvandringspolitikken, og de mange hatefulle beskrivelsene, særlig av muslimske innvandrere i danske medier.

Presteinitiativet trekker selv linjene tilbake til 1943, da landets biskoper gikk sammen om et hyrdebrev i protest mot den nazistiske jødeforfølgelsen.

- Latterliggjør kristendommen

Københavns biskop, Erik Normann Svendsen mener parallellen til 1943 er uheldig:

- Sammenligningen er ute av proporsjoner, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Representanter fra Dansk Folkeparti, Danmarks mest innvandringsfiendtlige parti, reagerer kraftig.

- FORRÅELSE: Over 200 danske prester har sluttet seg til et initiativ mot dansk innvandringspolitikk og tonen i den danske debatten. De brukte julegudstjenesten til å ta opp sitt politiske budskap. Foto: Aalborg Stift
- FORRÅELSE: Over 200 danske prester har sluttet seg til et initiativ mot dansk innvandringspolitikk og tonen i den danske debatten. De brukte julegudstjenesten til å ta opp sitt politiske budskap. Foto: Aalborg Stift Vis mer

- De vet ikke hva kristendom er. Prestens oppgave er å forkynne evangeliet, ikke bedrive politikk eller moralisme, hevder DFs Søren Krarup, som selv er utdannet prest.

Sogneprest Myken avviser kritikken, og hevder at det i høyeste grad dreier seg om å forkynne kristendommen. Hun mener det er prestenes embetsplikt å verne om et godt menneskesyn.

Ifølge Politiken er det enda ikke kjent hvor mange kirker julegudstjenesten bar preg av initiativets politiske budskap.

REAGERER MOT PRESTEINITIATIVET: Dansk Folkepartis Søren Krarup.