Juleøya straffes av Jesusbarnet

Christmas Island får en trist jul. Dag ut og dag inn pøser regnet ned over den vakre stillehavsøya. 75 millimeter daglig nedbør drukner åkrer, veier og dyreliv. Lufta henger klam og trykkende over de små hyttene der noen hundre sjeler ennå har sine hjem. Christmas Island har fått Jesusbarnet, El Niqo, på julebesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værfenomenet El Niqo, som plutselig får skylda for alt fra oversvømmelser og skogbranner til kursras på aksjebørsen verden over, har lagt sin klamme hånd over enda et stillehavsparadis. Klimaendringen har i løpet av mindre en et år vært total.

Her høstet innbyggerne sine kokosnøtter under skinnende sol med svalende stillehavsvinder. Millioner av fugler, som hekket på øya med de fiskerike korallene, er borte. De grønne og lyserøde korallene, som før lokket sportsdykkere fra hele verden, dør ut og ligger hvite som likkister i det blå havet.

- 40 prosent av korallrevene var døde da vi reiste fra øya for fire uker siden. I løpet av februar neste år vil jeg tro samtlige koraller er døde, sier professor Richard Fairbanks til den britiske avisa The Independent.

Atombomber


Christmas Island har, tross navnet Juleøya, ikke fått så mange gaver, bortsett fra fred og skjønnhet. Kaptein Cook var den første hvite som kom til øya. Det skjedde julaften 1777. Øya fikk navnet Christmas Island, og ble utbyttet i beste britiske tradisjon, etter krigen som prøvesprengningsområde for atombomber.
Da radioaktiviteten ebbet ut, flyttet noen hundre tilbake og fortsatte et enkelt liv med fiske, eksport av kokosmasse og turisme.

Får skylda

Nå er de ofre for El Niqos hevn. Værfenomenet som også er knyttet til jula. El Niqo betyr ganske enkelt Jesusbarnet, og fikk navnet fordi de varme havstrømmene med jevne mellomrom møtte kysten av Peru rundt jul. For 20 år siden visste få hva det var, nå får havstrømmene i Stillehavet skylda for alt som heter uvær.

Den er ansvarlig for tørken i Australia, koleraepidemien i Indonesia, dobling av malariatilfeller i Colombia og skogbrannkatastrofen på Sumatra. 27 millioner mennesker i det sørlige Afrika kan bli rammet av dette værfenomenet denne vinteren. Selv oversvømmelsene i Tyskland og Polen og snøfallet i Storbritannia for tre uker siden blir satt i forbindelse med El Niqo. Andre mener fenomenet er blitt verdenskjent fordi journalister har funnet et kort, men mystisk begrep på noe som er vanskelig å forstå.

Nå begynner forskerne å sette El Niqos herjinger i forbindelse med drivhuseffekten.
Siste års El Niqo er trolig den verste gjennom tidene, og pessimistene mener det skyldes klimaendringene. Noen få hundre innbyggere på Christmas Island har fått føle Jesusbarnets hevn. For verden betyr den lille øya med kokosnøttpalmer i republikken Kiribati neppe stort. Men det kan være en advarsel.