Julepakkene skal fram!

Juletid er pakketid. Sigve Malmo og Trine Halm Larsen på Postens godsekspedisjon løser daglig mysterier om hvor ødelagte og feiladresserte pakker hører hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ikke ha noen julepakker i bygget her på julaften, sier Malmo under omvisningen på Postens godsekspedisjon. Og bygget er svært - nærmere en halv kilometer langt, med julepakker overalt: på samlebånd, i sorteringskasser og på paller.

Rundt 150 000 private pakker passerer daglig godsekspedisjonen i førjulstida. Hele 80 prosent av pakkeposten i Norge er innom her.
- Når vi finner ødelagte pakker reparerer vi dem bare. Men hvis adressemerkene også mangler, blir det verre. Da etterlyser vi eierne på «Nitimen» hver dag - det har vi gjort de siste fire årene, og oppklaringsprosenten er hele 85 prosent, sier Halm Larsen.

Julegaver som blir liggende uten at eieren melder seg, registreres og oppbevares i minst ett år. Er de fremdeles uavhentet, gis de bort til humanitære formål. Leker havner som regel på barneavdelingen på Rikshospitalet.

- Det går ikke lenger å bruke gamle adresselapper. Vi har innført nytt system med strekkoder, som gjør at pakkene kan registreres fra de leveres inn i luka til de hentes av mottakeren, sier Malmo.