FARVELL JULEPYNT: Denne kula, i rødt og hvitt, ble sensurert av Laura Bush. Øverst står teksten som trolig fikk det til å renne over for førstedamen. Å henge opp julepynt som ber om riksrett for hennes ektemann var tydligvis ikke førstedamens planer for denne julen. Foto: Les Sterling via Deborah Lawrence/AP
FARVELL JULEPYNT: Denne kula, i rødt og hvitt, ble sensurert av Laura Bush. Øverst står teksten som trolig fikk det til å renne over for førstedamen. Å henge opp julepynt som ber om riksrett for hennes ektemann var tydligvis ikke førstedamens planer for denne julen. Foto: Les Sterling via Deborah Lawrence/APVis mer

Julepynt ble riksrett-besvær i Det hvite hus

Nå sensurer Laura Bush juletreet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke bare her på berget at mye av julepynten er hjemmelaget. På andre siden av Atlanterhavet ba førstedame Laura Bush politikere om å sende inn julepynt fra sin egen delstat til Det hvite hus, slik at det kan henges på juletreet.

Demokratenes Washington-representant i Kongressen Jim McDermott tok oppfordringen på alvor. Via omveier ble den lokale Seattle-kunstneren Deborah Faye Lawrence valgt til oppgaven.

Hun malte og utsmykket en kule som kunne henges på treet, fullstappet av politiske slagord. Blant dem var en støtte til McDermotts krav om å stille avtroppende president George W. Bush for riksrett, melder Washington Post.

- Først synes jeg det var ekkelt, men så innså jeg at det var en sjanse, sier 55-åringen til avisen om forespørselen om å bidra til julefeiringen i Det hvite hus.

Stor beundrer
Hun er kjent for å kombinere politisk satire og kunst og så det som en mulighet til å sette søkelyset på McDermott, som hun er en stor beundrer av. Å stille W. Bush for riksrett er stadig et tema blant de sterkeste kritikerne av presidentens åtte år som verdens mektigste mann.

Først ble det meldt at kunsten fant sin vei til et av juletrærne som pryder Det hvite hus denne jula. Og kunstneren selv ble invitert til en mottakelse for bidragsyterne.

- De har åpenbart ikke lest teksten, eller så er Laura Bush mer progressiv enn jeg trodde, sa Lawrence til Washington Post.

I kriteriene for å delta som bidragsyter, gjengitt i en lokalavis, står det at bidraget ikke skal omtale presidenten i positivt ordlag. Slik sett har hun overholdt reglementet, mener hun selv.

Snudde
Dessverre for kunstneren vakte stadige avisskriverier så mye oppstyr rundt saken at presidentens kone grep inn og sensurerte årets julepynt.

- Den er ikke passende og blir ikke hengt opp, sier pressetalskvinne Sally McDonough til Washington Post.

- Vi så over juletrekulen sammen med de andre bidragene og fru Bush fant den upassende for juletreet, sier McDonough

På tross av julepyntsensuren fikk Lawrence delta på mottakelsen.

FØR DEN FORLOT SKAPEREN: Her poserer en fornøyd Deborah med julekulen. Foto: Les Sterling via Deborah Lawrence/AP
FØR DEN FORLOT SKAPEREN: Her poserer en fornøyd Deborah med julekulen. Foto: Les Sterling via Deborah Lawrence/AP Vis mer