FHI om julefeiring

Juleråd: Tenk nøye gjennom dette

Folkehelseinstituttet kommer nå med egne anbefalinger for høytida.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

De siste ukene har det igjen vært en kraftig økning i antallet coronatilfeller. Derfor går vi nå inn i julehøytiden for andre året på rad med en presset helsetjeneste, høye smittetall, og et stort behov for helsehjelp.

I tillegg har den nye omikron-varianten også vist seg å ha et betydelig høyere potensial for smittespreding enn delta-varianten. Derfor har Folkehelseinstituttet (FHI) nå kommet med en rekke smitteråd, som skal redusere risikoen for smittespredning i jula.

- For å redusere risiko for smitte, bør vi begrense sosialt samvær og tenke nøye gjennom hvem vi vil prioritere å møte i jula, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI Line Vold.

KLARE RÅD: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, kommer sammen med resten av instituttet med en rekkeråd for foran julehøytida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARE RÅD: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, kommer sammen med resten av instituttet med en rekkeråd for foran julehøytida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke bytt gjester hver dag

Tidligere i desember ble det er gitt en nasjonal anbefaling om å ikke ha flere enn ti gjester hjemme. Samtidig er det åpnet for at alle kan ha eller delta i ett selskap med inntil 20 gjester én gang (i tillegg til de du bor sammen med).

- Det betyr ikke at du kan ha ti ulike gjester hver dag, eller ha besøk av 20 gjester en dag og så dra på besøk der du er en del av andres selskap med 20 gjester de andre dagene i jula. Tenk gjennom hva som er nødvendig av sosiale sammenkomster og overnattinger, og hva du kan klare deg uten, sier Vold.

Samtidig oppfordrer hun til å ta hensyn til, og inkludere enslige og andre som kan falle utenfor.

Dette er rådene som reduserer risiko for smitte i jula:

 • Symptomer og sykdom: Bli hjemme eller avlys besøket hvis du eller noen av de du bor med har symptomer på nyoppstått luftveisinfeksjon. Dette er et av de viktigste tiltakene for å begrense smittespredningen. Det kan være lurt å ha en plan for hva du gjør hvis noen blir syke. Det kan bety at du/dere må feire jula alene eller delta digitalt. Får du luftveissymptomer bør du også teste deg: Tester du negativt blir du hjemme til du føler deg bra, men tester du positivt skal du holde deg isolert.
 • Hold avstand: Husk minst én meters avstand mellom personer som ikke bor sammen eller er tilsvarende nære. Selv om du kan ha inntil 20 gjester en av dagene, kan du ikke ha flere enn du har plass til. De som ikke bor sammen, må kunne holde én meters avstand.
 • Samme gruppe: En måte å begrense antall kontakter på er å holde seg til samme gruppe, der de samme personene møtes over tid. Avstandsrådene gjelder imidlertid fortsatt innad i gruppen.
 • Overnattingsbesøk: Den nasjonale anbefalingen om maksimalt ti gjester på besøk, i tillegg til de som bor i husstanden, gjelder for overnatting også. Du bør imidlertid ikke innlosjere flere enn at du kan sikre minst én meters avstand mellom personer som ikke tilhører samme husstand eller er tilsvarende nære.  
 • Smittestopp: Last ned og sjekk at Smittestopp-appen er aktiv på telefonen. Ved hjelp av appen kan du raskt få beskjed eller melde fra om smitte til andre app-brukere, og på den måten bidra til at færre blir smittet og syke.
 • Hygiene: Vær nøye med hoste- og håndhygiene.
 • Alkohol: Husk at alkohol og festlig lag kan gjøre det vanskeligere å følge smittevernrådene.  
 • Treff folk utendørs: FHI oppfordrer flest mulig til å treffes utendørs. Da kan dere være flere sammen uten at det innebærer høy smitterisiko, såfremt dere holder god avstand.   
 • Delt omsorg: Barn og unge som har skilte foreldre med delt omsorg kan ha normalt samvær med sine foresatte. Ved smitte i ett eller begge hjem, følges smittevern- og karanteneråd.
 • Risikogrupper: Det er viktig å ha sosial kontakt og ikke isolere seg, spesielt i jula og andre høytider. Når eldre og andre personer i risikogrupper har tatt anbefalte vaksinedoser (inkludert oppfriskningsdose), og de besøkende er fullvaksinerte, så er det stort sett tilstrekkelig å følge de samme smittevernrådene som andre. Da kan de også vurdere om de ønsker å være tett på uvaksinerte barn uten luftveissymptomer. For å redusere risiko kan det vurderes å redusere antall gjester som kommer på besøk.
 • Uvaksinerte voksne: Uvaksinerte voksne anbefales å redusere sosial kontakt og beskytte seg selv og andre med flere andre smitteverntiltak.
 • Hytteopphold: Ved reiser til hytte eller fritidsbolig gjelder de samme rådene som for gjester og overnattingsbesøk i eget hjem.  
 • Reiser: For mange kan det være viktig å reise for å besøke familie eller venner i jula. Det er like strenge tiltak de fleste steder i landet, men vær oppmerksom på at enkelte kommuner kan ha enda strengere tiltak enn de som gjelder nasjonalt. Dersom du reiser fra et område med mye smitte, bør du være ekstra forsiktig. Den kan være lurt å begrense kontakt med andre i dagene før reisen, og eventuelt de første dagene etter ankomst. Det gjelder særlig før du skal treffe personer med økt risiko for alvorlig sykdom.
 • Sykdom på reise: Blir du syk før reisen bør du holde deg hjemme. Blir du syk mens du er på reise, bør du returnere til bostedskommunen din hvis du er frisk nok og kan reise på en måte som ikke fører til at du smitter andre (for eksempel ved å unngå å bruke offentlig transport).

FHI gjør også oppmerksom på at kommuner med høy smittespredning kan ha strengere regler. Derfor er det lurt å sjekke kommunenes egne nettsider for lokale råd og regler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer