Juleribba danker ut Jesus

Sokneprest Knut Sand Bakken i Markus menighet i Oslo vil ikke være moraliserende overfor alle dem som bare kommer til Kirken i høytida. Han mener heller Kirken bør ta selvkritikk for at benkene er glisne ellers i året. - At så mange kommer til oss i jula, har sammenheng med at høytida gjør det legitimt å åpne rommet til religiøsiteten vi har i oss, sier soknepresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stille i kirkerommet i Markus menighet en vanlig dag i adventstida. Trebenkene lokker med sitteplasser til 400 soknebarn. Det er alltid romslig. En vanlig gudstjeneste trekker alt fra 40 til 150 mennesker.

- Når folk kommer på julaften, bør vi prester svare med å gi dem en opplevelse av tilhørighet, av at kirken også er deres, sier soknepresten, som de siste 12 åra har vært prest i Oslo indre by.

Sand Bakken tror stadig flere bymennesker bare ønsker seg en del av den totale pakken Kirken tilbyr. Mange er uenige i Kirkens syn på blant annet homofili og abort, men ønsker seg samtidig andre deler av det Kirken byr på.

- Det må vi akseptere, også i jula. Etter 25 år som prest har jeg forstått hvor viktig alle kulissene rundt jula er for de fleste. Akevitten, ribba, julekortene, minnene og presangene er viktig for de fleste. Men for mange er jula et slit å komme gjennom. Alle sammen ønsker seg julegudstjenesten, sier Sand Bakken.

Kirkelig julerush

En MMI-undersøkelse gjort for Dagbladet viser at bare 56 prosent av oss tror på Gud. I jula og ved andre spesielle anledninger strømmer vi til kirken. Men bare 23 prosent oppsøker Guds hus når det ikke er jul, bryllup, barnedåp, begravelser og konfirmasjon. Et representativt utvalg på 1000 personer er telefon-intervjuet.

På tross av disse tallene sier sokneprest Knut Sand Bakken at han aldri i løpet av sin prestegjerning har opplevd så mye religiøsitet blant folk flest som nå i 90-åra.

- Men religiøsiteten er ikke nødvendigvis knyttet til Kirkens dogmer. Vi i Kirken er ikke flinke nok til å fange opp folks søken etter verdier. Vi stiller heller spørsmål folk ikke har krevd et svar på, sier Sand Bakken med klar adresse til de få besøkende en ganske vanlig søndag i kirkeåret.

Mat og drikke

MMI-tallene viser at bare 28 prosent feirer jul fordi Jesusbarnet kom til verden, og 24 prosent fordi de tror på Gud. Til sammenlikning er tradisjon viktig for 85 prosent av oss, og det sosiale samværet settes i høysetet for omtrent halvparten av oss. God mat og drikke rangeres høyere enn det kristne budskapet. Kvinner, eldre og lavtlønte setter Bibelens ord ved jula høyest av de spurte.

Sokneprest Sand Bakken har denne formiddagen nettopp holdt formiddagsandakt for bydelens pensjonister. Alle som kom var kvinner, de fleste enker. Etterpå var det kaffe og kaker med adventslys brennende på bordet.

- Flest kvinner og eldre kommer i kirken ganske enkelt fordi vi tilbyr en samværsform som passer dem bedre. Menn trives best på puben, konstaterer soknepresten.

Få unge

I bydelen St. Hanshaugen i Oslo bor det også mange unge mennesker - studenter og småbarnsforeldre. Få av dem finner veien til kirken en vanlig søndag. MMI-tallene viser at de under 39 år også er minst troende. Soknepresten møter menighetens yngste stort sett bare til samtale før en barnedåp. Men selve dåpen blir oftest gjort i kirker langt unna Oslo indre by.

- Unge i byen føler sjelden tilhørighet fordi de flytter ut etter noen år. Derfor får de heller ikke nærkontakt med menigheten. Dessuten har unge det ofte travelt med jobb, barn og utdannelse, tror soknepresten.

Den siste tida har menigheten jobbet bevisst med å gjøre gudstjenesten spennende for flere. Politikere og samfunnstopper er invitert til å holde preken over aktuelle etiske og religiøse spørsmål i tida. Dessuten har organist Terje Baugerød satset mye på den musikalske opplevelsen i kirkerommet. For Knut Sand Bakken er det et tankekors at flere har dukket opp etter annonsering og omtale i aviser.

- Dette viser oss at den kulturelle siden ved Kirken er viktig for mange. I en stor by som Oslo kommer få unge til kirken ganske enkelt fordi det sosiale tilbudet for øvrig er så stort. Det blir for kjedelig her, sier sokneprest Knut Sand Bakken i Markus menighet.

VERDISØK: - Vi i Kirken er ikke flinke nok til å fange opp folks søken etter verdier, sier sokneprest Knut Sand Bakken.