Juleribba danker ut Jesus

Sokneprest Knut Sand Bakken i Markus menighet i Oslo vil ikke være moraliserende overfor alle dem som bare kommer til Kirken i høytida. Han mener heller Kirken bør ta selvkritikk for at benkene er glisne ellers i året. - At så mange kommer til oss i jula, har sammenheng med at høytida gjør det legitimt å åpne rommet til religiøsiteten vi har i oss, sier soknepresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er stille i kirkerommet i Markus menighet en vanlig dag i adventstida. Trebenkene lokker med sitteplasser til 400 soknebarn. Det er alltid romslig. En vanlig gudstjeneste trekker alt fra 40 til 150 mennesker.

- Når folk kommer på julaften, bør vi prester svare med å gi dem en opplevelse av tilhørighet, av at kirken også er deres, sier soknepresten, som de siste 12 åra har vært prest i Oslo indre by.

Sand Bakken tror stadig flere bymennesker bare ønsker seg en del av den totale pakken Kirken tilbyr. Mange er uenige i Kirkens syn på blant annet homofili og abort, men ønsker seg samtidig andre deler av det Kirken byr på.

- Det må vi akseptere, også i jula. Etter 25 år som prest har jeg forstått hvor viktig alle kulissene rundt jula er for de fleste. Akevitten, ribba, julekortene, minnene og presangene er viktig for de fleste. Men for mange er jula et slit å komme gjennom. Alle sammen ønsker seg julegudstjenesten, sier Sand Bakken.

Kirkelig julerush

En MMI-undersøkelse gjort for Dagbladet viser at bare 56 prosent av oss tror på Gud. I jula og ved andre spesielle anledninger strømmer vi til kirken. Men bare 23 prosent oppsøker Guds hus når det ikke er jul, bryllup, barnedåp, begravelser og konfirmasjon. Et representativt utvalg på 1000 personer er telefon-intervjuet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer