Juleribba for velgere

Regjeringens tre vise menn - Jonas, Trygve og støttekontakt Audun - mister regjeringsmakta i Dagbladets ferske måling, mens Erna Solberg kan unne seg gull, røkelse og myrra til jul. Ved valg i dag, hadde det ikke vært rom til KrF i Stortingets herberge.

TRE KONGER: Nedgangen daler ned i skjul for venstresiden samlet sett, men den rødgrønne regjeringsmakten hadde forsvunnet som Askepott på ballkvelden ved valg i dag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TRE KONGER: Nedgangen daler ned i skjul for venstresiden samlet sett, men den rødgrønne regjeringsmakten hadde forsvunnet som Askepott på ballkvelden ved valg i dag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Det er bare myke julepakker til regjeringen i Dagbladets ferske partibarometer, utført av Ipsos.

Arbeiderpartiet ligger stabilt like under 20 prosent oppslutning, og Senterpartiet fikk ikke noe julemirakel. Partiet går likevel fram 1,4 prosentpoeng til 6,2 prosent.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan løsne på livreima og sluke juleribba med et lettet sukk, og kanskje en ekstra Løten akevitt på si: Tidligere målinger har plassert partiet hans under sperregrensa, en dramatisk velgerflukt fra en helga valgnatt i 2021, da partiet fikk 13,5 prosent av stemmene.

- Det er selvsagt fint med framgang, men dette er ikke et nivå vi trives på, sier Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng til Dagbladet.

I SV, hvor en lederkamp kan være på trappene, har de fortsatt en høy julestjerne hos velgerne.

Avtroppende leder Audun Lysbakken kan gå inn i sitt siste lederår med 9,8 prosent av folket bak seg. Lysbakken er dermed «Hjemme Alene» på venstresida om å kunne glise bredt av Dagbladets nye måling.

Hjem til SMK til jul

De tre vise menn bak dagens regjering - Støre, Vedum og støttekontakt Lysbakken - ville ikke fått beholde makten om det var valg i dag.

Dagbladets måling gir de borgerlige flertall med knappest mulig margin: Høyre, Frp, Venstre og KrF ville fått 85 av Stortingets 169 mandater hvis det var valg i dag og alle ble skrevet inn i mantall.

Venstresida, inkludert MDG, stanser på 84 mandater.

- Jeg tror det henger sammen med at de aller fleste kjenner på en hverdag hvor økonomien strammer seg. Fokuset vårt nå ligger helt og holdent på å gi trygghet til folk i de krevende tidene vi står i, sier Stenseng.

Arbeidsledighet

Ap-toppen legger til at regjeringen slettes ikke tar juleferie, men snarere jobber for å dempe prisveksten, sikre gode velferdstjenester, og sørge for Europas laveste arbeidsledighet.

- Gjør vi det, tror jeg også tilliten til Arbeiderpartiet vil styrke seg over tid, konkluderer hun.

Hele 16 Sp-representanter ville mistet plassen på Løvebakken med dette som valgresultatet.

I Ap ville til sammenlikning 11 folkevalgte dratt arbeidsledige hjem til jul, mens Høyres stortingsgruppe hadde vokst med 17 representanter, fra dagens 36 til 53.

Pinnekjøtt og stor ledelse

For Høyre er fortsatt landets desidert største parti, med støtte fra 29,1 prosent av velgerne. Erna Solbergs pinnekjøttmiddag på julekvelden kan altså konsumeres med gull, røkelse og myrra - og et smil.

- Det er alltid hyggelig med gode tall, selv om det er lenge til neste valg, sier Solberg.

Høyre-lederen har rasket over isen i mang en by og tettsted de siste månedene.

- Det er mange som forteller om krevende tider på grunn av høye strømpriser, prisstigning og økende rente. I vårt budsjett har vi derfor foreslått å øke barnetrygden og kuttene skattene, slik at folk lettere kan møte hverdagen fremover, legger Høyre-lederen til.

Opptur

Frp går tilbake 2,9 prosentpoeng til 11,8, men Sylvi Listhaug leder fortsatt landets tredje største parti. De gamle regjeringskameratene Høyre og Frp er nå 10 mandater unna rent flertall på Stortinget.

Nedgangen kommer ikke som julekvelden på kjerringa.

- Forrige måling i Dagbladet lå noe over gjennomsnittet til Frp så jeg er ikke over overrasket at vi går tilbake på denne, sier Listhaug.

Også hun, i likhet med Stenseng og Solberg, benytter anledningen til å vise sympati med de økonomiske kvalene mange vanlige folk opplever i julemåneden.

- Det er en krevende tid for både folk og bedrifter og jeg er sterkt bekymret for hvordan en kald vinter vil ramme de som allerede sliter på grunn av de ekstreme prisøkningene. Frp kommer til å fortsette å foreslå at noe av de historisk høye ekstrainntektene staten har i år tilbakeføres til befolkningen ved å innføre en makspris på strøm der staten dekker 100 prosent over 50 øre, fjerne drivstoffavgiftene og halvere matmomsen.

Et juleevangelium

Rødt er som kjent julefargen, og Bjørnar Moxnes' parti ender på 6,4 prosent oppslutning i desember.

Venstre går 1,4 prosentpoeng tilbake, og tar juleferie på 4,6 prosent, mens grønne, glitrende MDG kan si god dag - og farvel - til sperregrensen. MDG får 4,1 prosent på målingen.

Målingen er verre for KrF. Med en oppslutning på 3,4 prosent ville det ikke vært rom for dem i Stortingets herberge. Partiet skal trolig bytte nestleder til våren, og spørsmålet er om en frelser da er født.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer