Julestrid i Jerusalem

Denne helga er det høytid for både kristne, jøder og muslimer. Men i byen som er hellig for alle tre religionene ble høytida innledet av harde gateslag mellom palestinere og israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen innleder de kristne julehøytida. Jødene feirer hanukka med lystenning og gaver. Hanukka er en høytid til minne om renselsen av tempelet i år 165 før Kristi fødsel. Muslimene på sin side forbereder sin største fest den 27. desember. Da feires slutten på fastemåneden ramadan - Eid al-fitr.

Svært sjelden

Siden alle tre religionene følger ulike kalendrer, er det svært sjelden de tre høytidene kommer samtidig. Ironisk nok faller høytidene også sammen med de verste urolighetene i den hellige byen Jerusalem på over ti år.

Bråket i Jerusalem startet etter fredagsbønnen - en bønn bare menn over 45 år slapp inn til. 3000 israelske soldater var i høyeste beredskap. Det endte i gateslag med steinkasting, tåregass og skyting.

Til sammen seks mennesker mistet livet i uroen i går. Tre palestinere ble drept av israelske soldater ulike steder på Vestbredden og i Gaza. En palestiner sprengte seg selv i lufta på en restaurant på den okkuperte Vestbredden. Han tok med seg en israeler i døden og skadde to andre alvorlig.

Etter nesten tre måneder med uro har 344 mennesker mistet livet, de aller fleste palestinere.

De som ser etter julefred har vendt blikket mot den militære flyplassen Bolling i Washington. Men i går kom det urovekkende rapporter fra fredsforhandlingene mellom israelere og palestinere.

Full krise

Tre dager med optimistiske nyheter ble avløst av full krise. Torsdag kveld amerikansk tid var det såvidt ikke forhandlingsmøtet endte i slagsmål på tørre never.

Yassir Abed-Rabbo i den palestinske forhandlingsdelegasjonen anklager israelerne for å gå tilbake på tilbud gitt tidligere i forhandlingene. Israel skal ha tilbudt å trekke seg ut av 95 prosent av den okkuperte Vestbredden samt å gi palestinerne suverenitet over sitt folk i Jerusalem.

Israels utenriksminister Shlomo Ben-Ami benektet at de har trukket noe tilbud, men ville ikke gå inn på substansen i forhandlingene.

President Bill Clinton har satt 10. januar som absolutt siste frist for en endelig fredsavtale.

GATESLAG: Fredagsbønnen i Jerusalem endte med harde gateslag og mange skadde.